works

Programma NIMk UITMARKT 2011

Jacco Olivier
Stumble (NL, 2009, 3'36”)
Een kever ligt spartelend op zijn rug. Jacco Olivier grijpt de mini-anekdote aan om het beestje in snelle en bonte toets in allerlei landschappen en weersomstandigheden te schilderen. Geanimeerd vormen deze bonte schilderingen een dag uit het leven van de kever. Wanneer de avond valt laten de krekels van zich horen en komt de kever eindelijk op zijn pootjes terecht.

 

Lernert & Sander
Revenge: Bottle of Champagne (NL, 2009, 1'35”, HD),
Revenge: Bowling Ball (NL, 2009, 0'29”, HD), Revenge: Hammer (NL, 2009, 0'34”, HD)
'Revenge' is een reeks korte video's, oorspronkelijk gemaakt voor een VPRO-documentaire over wraak. De ingrediënten zijn respectievelijk: een champagnefles, nog niet ontkurkt, een bowlingbal, snijplank en deegroller en een hamer en touw. Daarbij spelen bij alle drie de video's de natuurkundige wetten een hoofdrol en is het doel: zoete wraak!
 

 

Nicolas Provost
Suspension (BE, 2007, 3'00”)
Met 'Suspension' zet Nicolas Provost onze geest op scherp. Hij toont een kosmische oceaan van steeds transformerende, barokke vormen. Instinctief zoek je telkens naar herkenning in het beeld maar de gespiegelde vormen zijn te vluchtig, te veranderlijk en door het opgaan in ondefinieerbare wolken ook ongrijpbaar.

 

 

Nicolas Provost
Gravity (BE, 2007, 6’12”)
De kusscene is waarschijnlijk een van de meest archetypische beelden uit de filmgeschiedenis. Het is gewoonlijk een geruststellend element in de verhaallijn van een film, soms ook een climax. Maar niet in 'Gravity' van Nicolas Provost. Met stroboscopische effecten worden een aantal kusscenes (de meeste uit stereotiepe romantische drama's uit de jaren '50) samen en boven op elkaar gemonteerd. Het verhalende element verdwijnt volledig; de kus wordt geïsoleerd uit haar context en de actie vertraagt en flikkert heen en weer. De suikerzoete soundtrack -- klassiek-romantische filmmuziek -- contrasteert sterk met de gedeconstrueerde beelden; samen vormt dit een 6 minuten durende, duizelingwekkende vertigo waar liefde een passionele strijd wordt.