presentatie

Premiere SBMK-documentaire: Installation Art: Who Cares?

20 mei van 17 - 19 uur

vrijdag 20 mei, 17 -19 uur

Blik achter de schermen
De conservering van hedendaagse beeldende kunst vormt een blijvende uitdaging voor musea. Kunstenaars maken multimediakunstwerken en installaties van vergankelijke materialen als was, rubber en PURschuim. Kunnen deze werken bewaard blijven voor de kunstliefhebbers van de toekomst?
Hoe bewaart en installeert museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam bijvoorbeeld Notion Motion van Olafur Eliasson? Dit werk beslaat 1.500 m2 en bestaat uit water, licht en beweging. Hoe gaat een museum om met kunstwerken die gebaseerd zijn op gedateerde technologie? Een grote groep experts werkte aan de complete restauratie en digitalisering van Exchange Fields, een tien jaar oude interactieve video-installatie van Bill Seaman uit de collectie van Museum Ostwall in Dortmund. Is Tate Modern in staat om de authenticiteit te bewaren van de verworven performance This Is Propaganda van Tino Sehgal? De kunste- naar staat geen enkele vorm van documentatie toe: zal het museum dit werk toegankelijk kunnen maken en houden voor het publiek?Dit soort onderwerpen vormen het werkterrein van conservatoren en restauratoren in musea voor moderne en hedendaagse kunst. De documentaire Installation Art: Who Cares? biedt een breed (museum)publiek een blik achter de schermen om inzicht te geven in de dagelijkse praktijk van het beheer en behoud van installatiekunst. De film duurt een half uur, is Engels gesproken en ondertiteld in Nederlands, Spaans en Duits.

Samenwerking
Installation art: Who Cares? is in opdracht van de SBMK tot stand gekomen in samenwerking met een groep conservatoren en restauratoren van 35 Europese musea, met financiele ondersteuning van het EU Culture Programme. Allen waren betrokken bij twee Europese onderzoeksprojecten over conservering, presentatie en documentatie van complexe kunstwerken: Inside Installations (2004-2007) and PRACTICs (2009-2011).

www.inside-installations.org
www.incca.org
www.sbmk.nl

De film is gemaakt door Michiel Hogenboom (producent) en Maarten Tromp (regie).

Reserveren

U bent van harte welkom bij deze Nederlandse premiere. Als u verzekerd wil zijn van een plaatsje, stuur dan een mail voor dinsdag 17 mei naar: reservations@nimk.nl.

programma

INTRODUCTIE
Tracy Metz 17.00 - 17.20 uur
Journalist Tracy Metz verzorgt de interviews en voice over in de film en vormt de verbindende schakel tussen de verschillende onderwerpen. “De complexe problematiek en de betrokkenheid van de zowel de filmmakers als de professionals die we interviewden, maakten het werken aan deze film voor mij bijzonder. Er ging een wereld voor me open!”

INTERVIEW
‘the making of’ 17.20 - 17.50 uur
‘Er valt veel meer te vertellen over onze ervaringen, dan we in de film kwijt konden. Ze waren razend interessant, de kijkjes achter de schermen bij de verschillende musea.’ Coordinator SBMK Paulien ’t Hoen in gesprek met producer Michiel Hogenboom en regisseur Maarten Tromp.

FILMVERTONING 17.50 -18.20 uur
Engels gesproken, Nederlands ondertiteld

BORREL 18.20 – 19.00 uur

Digitale uitnodiging als PDF

http://www.sbmk.nl/
www.studiohunting.nl/