tentoonstelling

Platform 2

Opening woensdag 12 oktober om 18:00 uur; featuring Robert Overweg, Andre Avelas en Job van Doeselaar

Platform 2 is een nieuwe expositieruimte binnen NIMk. Deze tweede expositieruimte op de tweede verdieping is een alternatieve, autonome ruimte met presentaties die naast de lopende hoofdtentoonstelling op de eerste verdieping plaatsvinden.
Platform 2 biedt letterlijk een platvorm voor kunstenaars om (nieuw) werk te exposeren en deels te ontwikkelen. Gedurende de tentoonstellingsperiode zijn de kunstenaars vrij om hun werk verder te ontwikkelen. Het karakter van Platform 2 is dynamisch, tijdelijk en actief. De verschillende werken op Platform 2 zijn afzonderlijk van elkaar ontstaan, en zijn niet aan elkaar gerelateerd of verbonden – de installaties staan op zichzelf.. Door deze verschillende kunstenaars en uiteenlopende benaderingen ten aanzien van mediakunst naast elkaar te plaatsen kunnen er wel spannende en onverwachte verbanden zichtbaar worden.

Opening Platform 2
Featuring: Robert Overweg, Andre Avelas en Job van Doeselaar
Wanneer: Woensdag 12 Oktober om 18:00 uur


Robert Overweg
is fotograaf in de virtuele wereld. Deze omgevingen vind je meestal in eerste en derde persoon schietspellen, maar Overweg ziet ze als een direct verlengstuk van zijn fysieke wereld die een nieuwe openbare ruimte van de huidige samenleving onthullen.
Te voet of per vliegtuig gaat Overweg naar de rand van de virtuele wereld, die hij vervolgens fotografisch vastlegt. Hij trekt hiermee onze aandacht voor omgevingen die meestal over het hoofd gezien worden en toch ironisch genoeg griezelig herkenbaar aandoen. De beelden tonen niet enkel de grenzen van deze virtuele werelden, maar roepen vaak herinneringen en associaties op uit de fysieke wereld. Overweg voert ons via de virtuele wereld terug naar de 'echte' wereld, waar de semiotische visuele omgeving ons in staat stelt om de context van het spel bijna volledig te verlaten.André Avelãs - 50 Hz (Mains & Oscillators), 2011
Curated by Koen Nutters / DNK-Amsterdam


Andre Avelas presenteert een recent ontwikkeld werk getiteld 50 HZ (NET & oscillatoren). Het is een systeem waarin de bestaande stopcontacten van de ruimte gebruikt worden om de muren direct op speakers aan te sluiten. De speakers versterken de frequentie van de elektra (50 HZ) van het gebouw. Clusters van elektra en kabels worden in paren met oscillatoren gekoppeld aan dezelfde frequentie. Deze oscillatorparen zijn in de ruimte geïnstalleerd volgens de aanwezige architectuur van het elektriciteitsnetwerk in het pand.

This work was developed for the exhibition "Feedback Projected (Proposals towards an exhibition)" curated by Helen Grogan for Gertrude Contemporary
In hun poging communicatie te vergemakkelijken beïnvloeden nieuwe technologieën onze maatschappij. Deze invloed is bijvoorbeeld zichtbaar in de reclame. Door recycling en re-appropriating van oude en nieuwe technieken en vast te houden aan de onderbewuste structuur van communicatie, tracht Job Doeselaar de communicatiecultuur te ondermijnen en een andere ervaring van deze communicatie te geven. Het werk dat Van Doeselaar presenteert op Platform 2 is een VCR installatie die in een loop een bewerkt deel van de film “The Matrix” laat zien. De loop is een monoloog van het karakter agent Smith. Terwijl de machine de film afspeelt, verteert het langzaam de videoloop, tot agent Smith’s wijsheid is verdwenen.