14-09-2008


Het allereerste virtuele geluidsmuseum www.Soundmuseum.fm is online gegaan. De opening van Soundmuseum.fm markeerde een omslag voor de context van geluidskunst door hedendaagse internationale geluidskunst te presenteren in de optimale, ruimteloze, omgeving van het world wide web.

Soundmuseum.fm is ontwikkeld door geluidskunstenares Nathalie Bruys en vormgever Katja van Stiphout tijdens Stifo@Sandberg 2007. Soundmuseum.fm is een productie van Viewpoint Productions en wordt gebouwd door webmaster I-V-O. De techniek is in handen van geluidsstudio Editpoint Postproductions. Soundmuseum.fm werd mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties, het Filmfonds en de Mondriaan Stichting in het kader van de interregeling e-cultuur.

Op 14 september vond de wereldpremière van het museum plaats in het Nederlands Instituut voor Mediakunst (NIMk) te Amsterdam. Initiatiefnemers Nathalie Bruys en Katja van Stiphout presenteerde hun museum met een speciaal ontworpen installatie die het museum in de begrensde ruimte plaatste en de bezoeker in de gelegenheid stelde om er in rond te wandelen.

De geluidsinstallatie was tot en met 31 oktober te bezoeken in het NIMK en reisde daarna langs (geluids)festivals en galeries om het museum onder de aandacht te brengen van een gevarieerd luisterend publiek.

Soundmuseum.fm was opgezet als werkelijk museum en presenteert als zodanig een zorgvuldig samengestelde verzameling van geluidkunst die zich bindt door de visie van de curatoren. Het museum bestaat uit een galerie, een depot en een luisterkamer. De galerie vormt de entree van het museum, het depot de kern: de museumcollectie die voor iedereen toegankelijk is.

Het depot was bij de opening van het museum al goed gevuld en zal mettertijd verder uitgroeien. Iedere maand brengt Soundmuseum.fm in de galerie een nieuwe expositie samengesteld door wisselende curatoren. De geëxposeerde geluiden komen uit de kunsthoek, underground, van over de hele wereld. Het kunnen fieldrecordings zijn of gecomponeerde stukken. Van secondes tot uren. Van filmische karakter tot stilte. ‘Aandacht’ en ‘precisie’ zijn daarbij essentiële begrippen. Voorwaarde is kwaliteit.
 


 

In de eerste expositie, onder curatorschap van Nathalie Bruys, toonde geluidskunstenares Liz Allbee (uit New York) vijf nieuwe composities onder het thema ‘Silence, Time and Space’.
Het werk van trompetiste Liz Allbee omvat vele genres: new music, improvisatie, electronic composition, Asian folk en pop, lawaai, minimalistisch, free jazz and experimentele rock. Voor de expositie in Soundmuseum.fm componeerde Liz Albee speciaal werk dat nooit eerder te horen is geweest.BIOGRAFIEËEN EN BEDRIJFSPROFIELEN

Inhoudelijk/artistiek verantwoordelijken

Nathalie Bruys (Dordrecht 1975) uit Amsterdam studeerde aan de afdeling Voorheen Audiovisueel van de Rietveld Academie en aan het Sandberg Instituut in Amsterdam. Zij specialiseerde zich in geluidskunst en maakt in dat kader muziek, radio, performances, installaties, maar ook video’s, platen en cd’s. Ook treedt zij regelmatig op als dj.

Voorts presenteerde zij werk bij serie Dot.nu en het tijdschrift Catalogue, Kunstvlaai, Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, De Appel, Marres, Galerie Nouvelles Image, GEM, SMAK en het Impakt Festival. Van 2001 tot 2003 woonde Bruys in Berlijn. In 2004 won ze de Charlotte Kohler Prijs. In 2005 realiseerde het project Silence At Work op het advocaten kantoor Kennedy Van der Laan in Amsterdam. In 2006 won ze de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs.

Katja van Stiphout werkt sinds 1998 als grafisch ontwerper in Amsterdam. In haar loopbaan heeft ze onder andere gewerkt met het dansgezelschap ‘Emio Greco | PC’, het video programma ‘deeenminuten’, maakte ze verschillende publicaties voor ‘Kunst Aanmoedigingsprijs Amstelveen’ en verzorgde ze een tijd lang, in samenwerking met Jan Versweyveld, de vormgeving voor ‘Toneelgroep Amsterdam’. Voor de fotografen Henk Wildschut en Raimond Wouda ontwierp ze, het voor De Best Verzorgde Boeken genomineerde boek, ‘Sandrien’. In 2006 het boek ‘How to Act’ voor beeldend kunstenaar Gabriel Lester (Veenman Publishers) www.katjavanstiphout.nlUitvoerenden

Producent: Viewpoint Productions

Sinds haar oprichting in 1990 heeft Viewpoint Productions een groot aantal documentaires geproduceerd met een sterke visuele en narratieve component. De documentaires zijn in Nederland en internationaal uitgezonden door uiteenlopende zenders. Sinds begin 2000 heeft Viewpoint de werkzaamheden verruimd door de documentaire onderwerpen multimediaal aandacht te geven. Zo was onder andere het project ‘Who is s/he?’ een combinatie van een serie documentaires een boek en een festival en ging een film over Eva Besnyo gepaard met een muziekuitgave en een fototentoonstelling in het FOAM. De website www.LeesMij.nu is een plek waar audiovisuele boekrecensies jongeren willen overhalen een bepaald boek te lezen, en www.beperkthoudbaar.info heeft zijn kracht bewezen als spreekbuis voor nieuwe kijk op het schoonheidideaal. Allen producties van Viewpoint Productions.
Momenteel ontwikkeld Viewpoint Productions in samenwerking met 4xM het crossmediale project ‘Een Kwestie van Tijd’, waarin de geschiedenis als persoonlijk construct wordt gepresenteerd. Het project behelst een serie korte documentaire films voor internet en tv en een internet platform waar de link tussen heden en verleden link voortdurend zal worden geactualiseerd.

Techniek: Editpoint Postproductions
Editpoint Postproduction is een facilitair bedrijf dat services biedt aan regisseurs, onafhankelijke producenten, reclamebureaus en omroepen. De services bestaan ondermeer uit beeldmontage, finishing, audionabewerking, motiondesign en ondertiteling. Daarnaast biedt Editpoint ondersteuning bij het streamen van videocontent voor internet en in samenwerking met webdesigners rich media content. Editpoint draagt zorg voor de normalisatie van de geluiden (d.i. de niveau’s van de van verschillende kanten aangeleverd materiaal op een nominaal nivo brengen).

Webmaster: http://i-v-o.nl/
Ivo Toby (Alkmaar 1977) uit Alkmaar is sinds 1998 als ontwikkelaar werkzaam in de internet-branche. Tot 2005 in loondienst bij diverse bedrijven gewerkt aan bijvoorbeeld www.ser.nl, www.stvda.nl, www.randstadholding.com en www.giant-bicycles.com. Naast publieke websites is Ivo Toby ook actief geweest op het gebied van software voor de (e)HRM-markt. Sinds juli 2005 werkzaam als zelfstandig internet ondernemer onder de bedrijfsnaam Internet Voor Ondernemers (i-v-o). Ondertussen heeft I-V-O aan verschillende projecten meegewerkt, zoals www.leesmij.nu, www.beperkthoudbaar.info, www.kiddies.nl, www.ponkpress.nl. Daarnaast ontwikkelt I-V-O nieuwe internet-initiatieven, zowel technisch als conceptueel. Hieruit is oa. de website Steun-Azie.nl gekomen, waar consument en adverteerder worden samengebracht. In zijn vrije tijd is Ivo verzamelaar van klassieke techno-muziek op vinyl.