lezing

Omer Fast Collegereeks

vrijdag 27 mei 15:30-17:00 uur vrijdag 10 juni, 24 juni en 1 juli 17:00-18:30 uur

Naar aanleiding van de tentoonstelling organiseert NIMk in mei en juni een collegereeks waarin sprekers uit verschillende disciplines hun visie geven op het werk van Omer Fast. Met  Bart Rutten, Jaap Kooijman, Christel Vesters en Inti Guerrero.

Vrijdag 1 juli Christel Vesters
17.00 - 18.30 uur
In 1936 bracht Walter Benjamin een hommage aan de Verteller: ““the communicability of experience is decreasing. In consequence we have no counsel either for ourselves or others.” Hoewel Benjamin het verdwijnen van de vertelkunst een onvermijdelijke historische ontwikkeling achtte, onderschreef hij tegelijk de noodzaak van het vertellen als een unieke vorm van communicatie tussen individuen: één die die gebaseerd is op ervaring in plaats van op feiten.
In haar college zal Christel Vesters (1972, Wezep) het thema van de hedendaagse verteller bespreken in relatie tot het werk van Omer Fast en de wijzen waarop hij fictie inzet om dieper gelegen waarheden uit te drukken. Aan de hand van de werken The Casting en Nostalgia zal Vesters bespreken hoe het vervagen van de grenzen tussen de realiteit en fictie narratieve ruimte genereert. Hierin overheerst de waarheid van persoonlijke verhalen en herinneringen en wordt de vooronderstelde autoriteit van de objectieve en op feiten gebaseerde reconstructie, die zijn oorsprong vindt in onze collectieve zucht naar een waarheid, in twijfel getrokken.
Christel Vesters studeerde kunstgeschiedenis en curating in Amsterdam, New York en in Londen. Ze is werkzaam als kunstcritica en onafhankelijk curator en publiceert regelmatig in verschillende internationaal georienteerde kunstbladen. Ze was de curator van diverse projecten, waaronder de succesvolle lezingenreeks en publicatie Now is the Time: Art & Theory in the 21st Century. Van 2009 tot begin 2011 behoorde Vesters tot het Curatorial team van het Nederlands Architectuur Insituut (NAI) en was daar verantwoordelijk voor het internationale publieke programma en platform activiteiten. Momenteel werkt zij als onafhankelijke curator aan lezingen en debat programma's over kunst, architectuur en design. Haar meest recente onderzoek focust op het gebruik van fictie en speculatie in kunst en architectuur.

Voertaal Nederlands met uitzondering van de lezing van Inti Guerrero
Voor reserveringen voor het gesprek of de colleges stuur een mail naar reservations@nimk.nl.
Toegang 5,- (studenten 2,50)

Vrijdag 27 mei Bart Rutten
15.30 - 17.00 uur

Bart Rutten, kunsthistoricus en specialist op het gebied van film- en videokunst, zal het spits afbijten. Aan de hand van voorbeelden uit de kunstgeschiedenis en de beeldcultuur zal hij een associatieve (kunst)historische context verzorgen voor het werk van Omer Fast dat nu in het NIMk te zien is. Onderwerpen als het historiestuk, de toe-eigening van nieuwsbeelden door kunstenaars en re-enactment als strategie zullen de revue passeren.
Sinds 2008 is Bart Rutten conservator beeldende kunst van het Stedelijk Museum Amsterdam en maakt hij deel uit van het content team van Temporary Stedelijk 1 en 2 waarvoor hij onder andere de tentoonstelling TV as... samenstelde. Momenteel zijn bij het Stedelijk onder andere Avalanche van Keren Cytter en Making Histories: Changing views of the collection te zien. Van 2005 tot 2008 werkte Rutten als curator bij het Stedelijk museum 's-Hertogenbosch en daarvoor als hoofd van de afdeling Presentatie bij NIMk. Naast zijn functie bij het Stedelijk, is hij lid van een aantal adviesraden, waaronder de One Minute Foundation en heeft bij verschillende kunstopleidingen en universiteiten in binnen- en buitenland opgetreden als gastspreker over de geschiedenis van videokunst. Voor de AVRO bespreekt hij maandelijks tijdens het Kunstuur in het item 4 Art een andere hedendaagse kunstenaar.

Vrijdag 10 juni Jaap Kooijman
17.00 - 18.30 uur

Volgens de Franse filosoof Jean Baudrillard maakt fictie de Amerikaanse verbeelding tot realiteit. Vanuit dit perspectief bespreekt Jaap Kooijman de vermenging van popcultuur en politiek met als voorbeeld de eerste en tweede Golfoorlog. Vervolgens maakt hij een connectie met het werk van Omer Fast, in het bijzonder met de installatie The Casting.
Jaap Kooijman (Amsterdam 1967) is universitair hoofddocent Media en Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam. In 2008 publiceerde hij het boek Fabricating the Absolute Fake: America in Contemporary Pop Culture (AUP, 2008), waarvoor hij de 2009 ASCA Book Award won. Voor meer informatie, zie www.jaapkooijman.nl

Vrijdag 24 juni Inti Guerrero
17.00 - 18.30 uur

Voertaal Engels
Inti Guerrero gaat tijdens zijn college in op hoe Omer Fast sociaal-culturele spanningen en de individu met elkaar verbindt in zijn werk en zet dit af tegen de artistieke activiteiten van kunstenaars met verschillende geo-polititieke achtergronden. Verder zal hij bespreken hoe de hedendaagse kunst een kritisch testament van hedendaagse tragedies en conflicten kan vormen.
Kunstcriticus en curator Inti Guerrero is geboren in Bogotá, Colombia en woont en werkt in Amsterdam. Hij studeerde kunstgeschiedenis en geschiedenis aan de Andes Universiteit in Colombia en de Universiteit van Sao Paulo en nam deel aan het Curatorial Programme van de Appel. Hij is voormalig Curator-in-Residence van het Fondazione Sandretto Re Rebaudengo in Turijn en van Capacete Entretenimentos in Rio de Janeiro. Guerrero heeft onder andere artikelen gepubliceerd in Afterall, Ramona, Idea en ArtNexus. Tot zijn meest recente curatoriale projecten behoren: Duet for Cannibals in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam; Flying Down to Earth dat zowel bij MARCO in Vigo als bij FRAC Lorraine in Metz tentoongesteld is en The City of the Naked Man in het Museo de Arte Moderna in São Paulo. Momenteel is hij als onderzoeker verbonden aan het Amsterdamse curatoriale platform If I can't dance, I don't want to be part of your revolution en heeft hij als gast docent colleges verzorgd voor de Studium Generale van de Rietveld Academie.