info


2002-2003


Deze site bevat informatie over de case studies uitgevoerd door het Nederlands Instituut voor Mediakunst in het kader van het project 404 Object Not Found: What remains of media art? en de tentoonstelling Dertig jaar Nederlandse Videokunst . Het Nederlands Instituut voor Mediakunst onderzocht vier multimedia installaties op het gebied van presentatie, registratie en documentatie. Aan de hand van de case studies stelde het Instituut richtlijnen voor herinstallatie en conservering van de onderzochte installaties op.


Project 404 Object Not Found: What remains of media art?


medien_kunst-netz Dortmund startte met ondersteuning van het EU programma Cultuur 2000 dit éénjarige onderzoeksproject (july 2002 – august 2003) waarbij de vragen omtrent productie, presentatie en conservering van mediakunst worden onderzocht. Het onderzoeksproject “404 Object Not Found: What remains of media art?” omvat case studies gedaan door de deelnemende partners van concrete werken om de problemen op het gebied van presentatie, documentatie en conservering die zich voordoen bij mediakunst te analyseren. De verschillende vormen van mediakunst, zoals video, video installaties, net- en computerkunst werden hier bij aangehaald.

 

M.-A. Cardenas / 25 Caramboles en variaties / oude opstelling in het toen Boymans van Beuningen Rotterdam

 

Als conclusie, publiek platform en climax van het project werd 19-22 juni 2003 in Dortmund het congres “404 Object Not Found: What remains of media art?” georganiseerd. Tijdens het congres werden lezingen gehouden en was er ruimte voor discussies en werkgroepen. Naast het presenteren van de case studies gave diverse internationale experts een presentatie over hun ervaringen, strategieën en huidige projecten op het gebied van mediakunst. Aan de hand van concrete voorbeelden werd met het congres het doel om technologische problemen en methoden omtrent conservering te bespreken evenals documentatiemethoden en het (digitaal) archiveren van mediakunst nagestreefd. Een ander aandachtspunt was het onderzoeken van mediakunst aan de hand van kunsttheorie. Meer informatie over het congres.

 

Co-organisatoren van project 404 waren het Nederlands Instituut voor Mediakunst, C3 Center for Culture & Communication in Budapest en Prof. Hans Dieter Huber van de Staatliche Akademie der Bildende Künste Stuttgart.

 

404 Object Not Found: What Remains of Media Art website

 

Dit project wordt ondersteund door