event partnerorganisatie

NIMk plugs in @ TETEM

Opening: 25 mei 2012 om 17:00 uur // TETEM kunstruimte

Let there be light (werktitel)!

Opening  vrijdag 25 mei
NIMk presenteert: Mike Rijnierse, Willem Marijs, Lumokinese, Kinetische lichtinstallatie, 2008 en een keuze uit de NIMk collectie.

Lumokinese is een kinetische licht-installatie die gekleurde schaduwen in zijn architectonische context mengt. Willem Marijs (1947) en Mike Rijnierse (1974) transformeren met Lumokinese de ruimte tot een animatiemachine. De plaatsing van bewegende objecten ten opzichte van gekleurde lichtbronnen (rood, groen en blauw) levert een dynamisch schaduwspel op. Lumokinese is een veelzijdige opto-akoestische installatie, die uitblinkt in simpliciteit. Dit werk grijpt terug op de optische instrumenten en apparaten als de laterna magica, kaleidoscopen en de zoötroop die worden beschouwd als voorlopers van de film, televisie en digitale media. De kunstenaars laten zich echter niet leiden door nostalgie, hun interesse ligt bij de twijfel aan de huidige beeldproductie en beeldbeschouwing, aangezien de apparaten en instrumenten van tegenwoordig niets meer van hun proces tonen en daardoor 'zwarte dozen' zijn. Door het proces van licht, kleur, bron en schaduw zichtbaar te maken tonen Mike Rijnierse en Willem Marijs met Lumokinese hoe illusie en visie met elkaar verweven zijn.

Willem Marijs en Mike Rijnierse wonnen in 2008 de BNG Workspace Projectprijs met deze installatie.

Naast Lumokinese presenteert NIMk bij Tetem een selectie videowerken uit de collectie die aansluiten bij karakteristieke aspecten uit Lumokinese als licht en beweging. De geselecteerde werken tonen de enorme diversiteit aan werken in de NIMk collectie. Zo is er ondermeer een (aanvankelijk op film) geregistreerde performance uit 1972 te zien van Jan van Munster en een video van een digitaal gebouw van Anouk De Clercq die een architecturale ervaring op het scherm creëert.

Videowerken selectie uit de NIMk collectie:
Jan Dibbets
, Venetian Blinds, 1971, 1'50''
Anouk De Clercq, Building, 2003, 12'
Jan van Munster, Cirkels (16mm versie), 1972, 2'38''
Semiconductor, Brilliant Noise, 2006, 5'56''
Nan Hoover, Movement in Light, 1976, 3'57''
Martijn van Boven, Interfield, 2007, 6'40''

openingswoord Olof van Winden, directeur NIMk.

Voor meer informatie zie:
www.tetem.nl