03-11-2007


YouTube DJ/VJ performance, Video Vortex, Open Source workshops

Voor de Museumnacht werd een speciaal programma georganiseerd rond de tentoonstelling Video Vortex.

DJ For One Day // 19.00 - 21.00
Neem je favoriete song mee op USB stick en laat hem draaien door de DJ For One Day. Per persoon een song.

YouTube DJ/VJ performance // 21.00 -02.00
“A wild ride through the biggest audiovisual jukebox ever”Max Schneider & Alex Pfahl gaan tijdens de Museumnacht op zoek naar de pareltjes in YouTube waarbij de slechtste en ergste muziekvideo's niet overgeslagen worden. Terwijl zij muziek draaien en YouTube filmpjes projecteren kan het publiek reageren en input geven.

Voor hun performance gebruiken Schneider en Pfahl commerciële videoclips maar het liefst gaan ze in de database van YouTube op zoek naar eigengemaakte muziekclips. De twee zijn geboren en opgegroeid in de tijd dat MTV en muziekvideo's het televisiebeeld domineerden. Met hun performance gaan ze in op welk effect dit heeft gehad op hun jeugd en de keuze om zelf artiest en idol te worden. Gingen ze vroeger langs clubs en vrienden met een zware vinyl box, nu zorgen de Ipod en YouTube voor een makkelijke manier om je favoriete muziek altijd bij je te hebben.

Maar Max en Alex hebben ook een boodschap. Zij roepen het publiek op om samen te demonstreren tegen de ontwikkelingen op YouTube waar de professionele industrie het platvorm overneemt en controle probeert te krijgen over wat beschikbaar is. Hierdoor verdwijnt het privé materiaal als sneeuw voor de zon. De nachtelijke performance opteert voor een culturele uitwisseling in een open netwerk, want: “we all love music and our idols so lets all sing and dance along with them!”

Video Vortex workshops // 20.00 - 0200 (zie schema bij ingang)
Een tour door Open Source Veejay programma's op GNU/Linux: FreeJ, DelVJ, VeeJay, Pure-Data en meer.... door Jaromil, Jean Habib en Tati de la O.

Snacktime // 19.00 – 02.00
Lekkere hapjes van Françoise van Lekker Traiteur en Paul van Maître P.

Tentoonstelling Video Vortex // 19.00 – 02.00
De tentoonstelling Video Vortex was de hele avond te bezichtigen. Het Nederlands Instituut voor Mediakunst reageert met de tentoonstelling video vortex op het Web2.0 fenomeen. Web2.0 staat voor macht aan de gebruiker en democratie voor iedereen. Het Nederlands Instituut voor Mediakunst ontpopt zich voor korte tijd in een experimentele plek waar projecten met een participerende houding worden gepresenteerd, oftewel: do it yourself with others! De kunstenaars reageren op ontwikkelingen als YouTube, MySpace en Blogger, mobiele videotelefoons en de invloed van live webcamstreams. Video Vortex loopt nog t/m 3 februari 2008.