11-11-2000


In navolging op de spectaculaire museumnachten in Berlijn en Kopenhagen zal er in de nacht van 11 op 12 November voor het eerst in Amsterdam een museumnacht plaats vinden. Tijdens deze nacht zal ook het Nederlands Instituut voor Mediakunst haar deuren geopend houden.

Voor de nachtelijke bezoekers zal VJ kunstenaar Arno Coenen samen met TJ (theory jockey) Erik Kluitenberg beeld en tekst live mixen en projecteren op de ramen van het gebouw. Tevens zullen de bezoekers de mogelijkheid hebben de tentoonstelling Over_SpeL te bezichtigen.


Tijdens zijn Vj act zal Arno Coenen delen van zijn werk The last Roadtrip mixen met nieuw beeldmateriaal. The Last Roadtrip van Arno Coenen is gebaseerd op een reis die Coenen maakte door de Verenigde Staten. De uiteindelijke digitale bewerking is een trip geworden door 'real-virtuality', door de hyperreële landschappen van ' the Far West'. De toeschouwer wordt tijdens deze trip geconfronteeerd met smaakloze en kleurrijke symbolen van Amerika's 'white trash', Ronald Mc Donald, suburb paranoia en huiselijk geweld. Erik Kluitenberg zal met tekst reageren op de beelden van Arno Coenen, die tevens live geprojecteerd worden op enkele ramen van het gebouw.


Over_Spel
is een tentoonstelling met kunstenaars die zich laten inspireren door zowel de traditionele- als de digitale spelcultuur. Het is vooral de specifieke structuur en esthetiek van het spel die de kunstenaars op het idee bracht om een andere verhaallijn (niet lineair), beeldtaal en geanimeerde representatie te gebruiken. Zo grijpt Annika Larsson in haar video Perfect Game terug naar het 'ouderwetse' mikadospel. De spelers worden op zo'n indringende wijze gefilmd dat het spel begint te lijken op haar eigen 'non-narratieve' performance. In de installatie Text Rain van Camille Utterback en Romy Achituv wordt de toeschouwer zelf uitgenodigd performer te zijn in een spel met letters van een gedicht.

Naast installaties zijn er ook games te zien die de conventionele game taal, -structuur en esthetiek op een kritische manier herzien.
Deelnemende kunstenaars die het spel element opnemen in hun installaties zijn: Marita Liulia, Camille Utterback & Romy Achituv, Annika Larsson, Arno Coenen, Andy Best & Merja Puustinen, Jochem van der Spek. De aanwezige games zijn van Natalie Bookchin, Eric Zimmerman, Mongrel, Josephine Starrs & Leon Cmielewski, e.a. De tentoonstelling Over_Spel is georganiseerd in samenwerking met Axis, bureau voor de kunsten v/m.

www.n8.nl