Van 08-04-2005 t/m 09-04-2005


'Een symposium over de onderhoud en het conserveren van kinetische kunst en mediakunst'

Museum Tinguely, Basel

Op 9 april van 16.30 - 17.00 uur zullen Simone Vermaat, curator bij het ICN (Instituut Collectie Nederland) en Ramon Coelho, Nederlands Instituut voor Mediakunst op het symposium 'Moving Parts' in Basel een lezing geven. Op dit symposium staat kinetische kunst centraal, de conservering ervan, de intentie van de maker en de vraag na hoeveel onderhoudsbeurten men nog van een origineel werk kan spreken.

Coelho en Vermaat zullen een case study van Jeffrey Shaw's 'Revolution' presenteren. Deze case studie is gedaan in het kader van het project 'Preservation and Presentation of Installation Art', een initiatief waaraan 30 musea en instituten uit zes verschillende landen meedoen. Iedere deelnemer aan dit project kiest een installatie uit de collecties om deze preventief te documenteren, conserveren en herinstalleren.

Het werk van Shaw is gekozen voor een case studie omdat het een belangrijk werk van een vooraanstaand multimedia artiest is, en één van de weinige werken van zijn hand die zich in een openbare Nederlandse collectie bevindt.

Het conserveren en herinstalleren van 'Revolution' heeft als doelstellingen:

- Het documenteren van installatie (een gedetailleerde omschrijving te geven in woord en beeld)
- Richtlijnen te geven die de opbouw van de installatie in de toekomst mogelijk maakt
- Een strategie te ontwerpen voor de lange termijn conservatie van installaties

Hoe gingen Coelho en Vermaat te werk en werden de doelstellingen bereikt?Meer informatie over het symposium Moving Parts
http://www.tinguely.ch/en/exhibition/bewegliche_follow1.html

Meer informatie over het Europese project 'Preservation and Presentation of Installation Art'