12 juni - 3 juli, Grote of Lebuiniskerk, Deventer

12 juni – 3 juli

Sinds kort worden onder de grote paraplu van spiritualiteit en religie internationale beeldende kunsttentoonstellingen samengesteld, waar ook videokunst is te zien. De videokunstenaars gebruiken beeldmotieven die teruggrijpen naar bekende taferelen uit een bepaalde traditie. Dat kan bijvoorbeeld een hoofddoekje (Islam) zijn of een monnik die een mantra reciteert (Boeddhisme).

Daarnaast worden er ook inhoudelijke motieven gebruikt. Bezieling komt voort uit ervaringen die stuiten op het mysterie van het leven: geboorte en dood, geluk en lijden. In dit verband wordt kunst als vorm van spiritualiteit beschouwd.

Maar welke internationaal georiënteerde videokunstenaars betrekken dat nog steeds in hun – veelal narratieve – videokunst?

Sinds 2000 doet er zich meer videokunst voor waarin – direct of indirect – spiritualiteit een rol van betekenis speelt. Niet zo maar vrijblijvende kunst, maar kunst dat je aan het denken zet over spirituele en religieuze vraagstukken zonder dat ze een eenduidig antwoord geven.

Moving Images is een initiatief van Arent Weevers (Heart and Soul Deventer) en is in zeer nauwe samenwerking met Stichting Faces, I See Faces tot stand gekomen.|

De volgende videokunstenaars vertonen hun werk:
Marina Abramovic, At the Waterfall
Yael Bartana, Mary Koszmary
Jeroen Kooijmans, The Carpet Told Me
Köken Ergun, Untitled
Hooykaas/Stansfield, Re:vision
Guido van der Werve, Nummer negen (The day I didn't turn with the world)
Arent Weevers, Josephine's well

Donderdag 16 juni om 19.30 uur vindt de officiële opening van de tentoonstelling plaats. Hadassah de Boer (TV-presentatrice van o.a. de Avond van de Korte Film) zal prominenten uit verschillende religieuze tradities interviewen over hun keuze van een videokunstwerk.

Bezichtiging
De tentoonstelling is van 12 juni t/m 3 juli 2011 van 11.00 – 17.00 uur te bezoeken, ook op zon- en feestdagen, zoals 1e en 2e Pinksterdag.

Bijzonderheden
In verband met kerkelijke bijzonderheden is de tentoonstelling op vrijdag 17 juni open tot 13.00 uur!

Toegang

De toegang is gratis.

http://www.moving-images.eu