tentoonstelling

Mayumi Nakazaki

Van 20-05-2000 t/m 27-06-2000


Expositie prijswinnaar René Coelhoprijs 1999

Tijdens de tentoonstelling Canadian Media Art wordt in 2 Hoog Achter het werk getoond van de prijswinnaar van de René Coelhoprijs 1999 Mayumi Nakazaki (1970, Japan). Zij heeft vorig jaar de prijs gewonnen met Sushi’s world, een multiculturele comedie. De prijs, die is genoemd naar René Coelho - de oprichter en voormalig directeur van Montevideo - bestaat uit een bedrag van fl. 2.500,- en het aanbieden van productiefaciliteiten ter waarde van fl. 7.500,- om een nieuw werk te maken. Zowel Sushi’s world als haar nieuwe werk Out of sight worden getoond.

Sushi’s World

De jury verklaarde over Sushi’s world van Mayumi Nakazaki het volgende: 'De korte film Sushi’s world bevat een vlotte, verrassende verhaalstructuur en een interessante interculturele gelaagdheid; het werk is gemaakt door een Japanse kunstenaar, de hoofdrolspelers zijn Afrikaans en het verhaal is gefilmd en speelt zich af in Nederland. Vooral de absurdistische geest die uit de multiculturele komedie spreekt, heeft tot grote waardering van de jury geleid. Terloops en met humor weet Nakazaki kwesties als de tegenstellingen tussen Oost en West, en de problematiek tussen man en vrouw aan de orde te stellen. Daarnaast is het werk zeer vakbekwaam gemaakt; het is oorspronkelijk opgenomen met een digitale videocamera, vervolgens in de computer gemonteerd en uiteindelijk op 16 mm film overgezet. Sushi’s world is een eenvoudig verhaaltje met scherpe hoeken. Deze verschillende ingrediënten en de manier waarop ze zijn gestructureerd, maken het tot een bijzonder aantrekkelijke en uitdagende film.'

Out of sight

Het nieuwe werk Out of sight van Mayumi Nakazaki is tot stand gekomen door middel van de René Coelhoprijs. In Out of sight wordt een man ‘s ochtends wakker met pleisters op zijn ogen. Verdwaald weet hij niet waar hij heen moet gaan noch waar hij vandaan komt. Hij verlaat het park en gaat de straat op en verplaatst zich door de stad. Hij probeert een plek te vinden waar hij thuishoort.

Ook dit jaar reikt het Nederlands Instituut voor Mediakunst de René Coelhoprijs uit aan een kunstacademie student, die eindexamen doet op het gebied van multimedia. De academies zijn gevraagd een voorstel in te sturen.