7 - 29 juni van 9.00 - 02.00 uur

image: The Kitchen Series (2009)

Het Muziekgebouw aan ’t IJ, het Nederlands Instituut voor Mediakunst (NIMk) en het Holland Festival presenteren gezamenlijk in het Muziekgebouw aan het IJ de videokunsttentoonstelling van de Servische video- en performancekunstenaar Marina Abramovic.

Marina Abramovic (Belgrado, 1946) staat bekend als de ‘grandmother of performance art.’ In haar (live of geregistreerde) performances spelen duur, uithoudingsvermogen, fysieke grenzen en ethische kwesties een prominente rol.

The Kitchen Series en Video Portrait Gallery
De tentoonstelling in Muziekgebouw aan ’t IJ bestaat uit vier werken, waaronder drie nooit eerder in Nederland vertoonde korte films uit The Kitchen Series (2009) en de video-installatie Video Portrait Gallery (1975-2003). De drie delen uit The Kitchen Series zijn verstilde tableaux vivants in een keuken van een Spaans nonnenklooster. Video Portrait Gallery is een installatie bestaande uit zestien eerdere videowerken, die portretten van de kunstenaar laten zien door haar hele carrière. De videowerken zijn vanaf 7 juni dagelijks te zien van 9.00 uur ’s ochtends tot 2.00 uur ’s nachts t/m vrijdag 29 juni 2012.

De opening vindt plaats op donderdag 7 juni om 17.00 uur in het Atrium van Muziekgebouw aan ’t IJ. De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

Programma opening donderdag 7 juni 17.00 uur
· Welkomstwoord door Maarten van Boven, algemeen en artistiek directeur Muziekgebouw aan ‘t IJ
· Annemieke Keurentjes, programmeur Holland Festival, over Abramovic tijdens het Holland Festival
· Toelichting op het werk van Abramovic door Olof van Winden, algemeen-artistiek directeur NIMk

RSVP
Graag uw RSVP via kassa@muziekgebouw.nl, o.v.v. ‘Marina Abramovic’, uw naam en het aantal personen.

Verdere programmering rond Marina in Amsterdam:

Marina Abramovic: korte films met nagesprek o.l.v. Bart Rutten en Gaby Wijers - E*Cinema special
EYE Film: Dinsdag 19 juni 16.00 uur
Screening met korte films van Abramovic uit de collecties van Stedelijk Museum, NIMk (Nederlands Instituut voor Mediakunst) en EYE. Bart Rutten (conservator moderne en hedendaagse kunst van het Stedelijk Museum Amsterdam) en Gaby Wijers (hoofd Collecties & Conservering NIMk) houden een inleiding over de rol van het bewegend beeld in het oeuvre van Abramovic; ook de relaties tussen de verschillende versies van de performances komen aan bod.
Meer info


Marina Abramovic: The Artist is Present - E*Cinema special
Eye Film: Dinsdag 19 juni 19.30 uur
EYE en de AVRO presenteren de feestelijke Nederlandse première van de documentaire The Artist is Present, over de gelijknamige tentoonstelling van Marina Abramovic in The Museum of Modern Art in New York (2010). Abramovic en de makers van de film, Matthew Akers en Jeff Dupre, zijn bij de première aanwezig. Na de vertoning volgt een gesprek met hen onder leiding van Jaap Guldemond, hoofd tentoonstellingen van EYE. Screening is UITVERKOCHT
More info