Van 25-08-2000 t/m 27-08-2000


Videokunst op LowLands


Doorlopend videoprogramma


van 18.00 - 2.00 uur VJ’s: onder andere 00Kaap, Michal Butink, Marcus Kreiss, R.E.L2000 en reMi.
Videowerken van o.a. Robert Arnold, Seoungho Cho, Arno Coenen, eddie d, Jeroen Kooijmans, Nam June Paik, Pipilotti Rist, Peter Stel, Bill Viola en Sophie Whettnall

Het Nederlands Instituut voor Mediakunst, Montevideo/Time Based Arts (NIM) organiseert tijdens het LowLands Festival 2000 een afwisselend videoprogramma van zowel bekende en talentvolle VJ kunstenaars en ‘autonome’ videokunstenaars, van 1974 tot heden. Van 18.00 uur ‘ s avonds tot 2.00 uur ‘s nachts wordt een afwisselend programma vertoond op een enorm scherm aan de overzijde van het kleine meertje op het festivalterrein, vlakbij het hoofdpodium Alpha.Het NIM heeft dit programma samengesteld om binnen de visuele cultuur de domeingrenzen tussen die van de kunst- en die van de clubwereld te verkennen en te negeren. Wat daaruit volgt is een grote stroom videowerken, van abstracte, bewegende schilderijen (reMi) tot en met korte, beeldende verhalen (oa Dan Geesin & Esther Rots).

Ieder werk verdient de aandacht, waardoor ze niet als in een vj show in een continue stroom elkaar opvolgen. Na elk werk is er een korte pauze en wordt het volgende werk aangekondigd. Dit om de sleur en verzadiging te doorbreken en het publiek te blijven verrassen.

Het videoprogramma is afgestemd op het muziekprogramma van LowLands. Zo zal tijdens de muziek optredens tot ongeveer 23.00 uur voornamelijk geluidloze videokunst worden getoond. Werk van VJ’s als 00Kaap, R.E.L200 en Marcus Kreiss wordt afgewisseld met ‘stille’ videowerken van Robert Arnold, eddie d en Sophie Whettnall. Maar tussen de muziekoptredens door en na 23.00 uur, als de dj’s het overnemen van de podiumacts, neemt de intensiteit en het tempo van het programma toe met werken van Pipilotti Rist, Arno Coenen en Peter Stel. Dieper in de nacht wordt het programma meer ingetogen en psychedelischer totdat in het holst van de nacht weggezonken kan worden bij Bill Viola en Seoungho Cho. Passend bij de dampende omgeving en de staat waarin het publiek zich op dat uur bevind.

Het videoprogramma is samengesteld uit een grote selectie van werken die het Nederlands instituut voor Mediakunst nationaal en internationaal distribueert, aangevuld met internationale werken die aansluiten bij de sfeer van het festival.
Vormgeving leader: Katja van Stiphout
Samenstelling programma: Joke Ballintijn, Bart Rutten

www.lowlands.nl