Van 17-10-2006 t/m 21-10-2006


Long Term Player (Reife Leistung) is een presentatie in het kader van het EU project WAGE (Winning Age Getting Future - Ouder Worden de Toekomst hebben) over de demografische verandering in de beroepswereld (Arbeitswelt). Hierin zijn internationaal kunstenaars en studenten gevraagd om op dit thema met beeldende middelen te reageren. De gekozen projecten werden in mei 2006 in de Kunstraum Goethestrasse, Linz, Oostenrijk en nu in het Nederlands Instituut voor Mediakunst gepresenteerd. Het Instituut nam deel aan dit project door 2 studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Arnhem de opdracht te geven om een documentaire over de mediakunstenaar Shinkichi Tajiri maken.

Im Laufe der Zeit ...
Tijdens vijf procesmatige workshops hebben oudere medewerkers van Siemens samengewerkt met studenten van de Universität für kunstlerische und industrielle Gestaltung in Linz, Institut für Kunst und Gestaltung (Instuut voor Kunst en vormgeving), Oostenrijk.

Direct op de werkvloer werden met creative middelen de communicatie onder elkaar, de rol van de oudere werknemers in het bedrijf als ook de waarde en de plaats van werk voor ouderen onderzocht. Bij de workshops ging het om het artistieke proces niet specifiek om het eindproduct.

Met potlood en gum werd getekent, overgetrokken en gegumd. Net als bij het dagelijkse werk word iets gemaakt, overgedaan en de plaats van een ander overgenomen. In aansluiting daarop werd met kwast en verf gewerkt. Ook werden uit oude en nieuwe onderdelen van hun dagelijkse werk nieuwe driedimensionele sculpturen vervaardigd. Het “niet bruikbare” kreeg hierdoor een nieuwe waarde en het nieuwe een andere betekenis. Niet alleen het bewustzijn van de eigenwaarde en het eigen kunnen stond in het middelpunt van de workshops maar ook de sensibilisering naar buiten toe. Zo werden de de werk-processen in verschillende stappen opgedeeld en gefotografeerd om het geroutineerde werkproces weer in zijn complexiteit te ervaren.(Animation - “Wie die Arbeit läuft ...”).

Verder werden ook fotos met een positive uitstraling van de samenwerking tussen jong en oud reclameachtig in scene gezet en van slogans voorzien en als “imagefotos für Jung und Alt” gepresenteerd.

Deelnemende studenten: Alina Sauter, Cornelia Hochenauer, Eva Kienesberger, Christina Schuh, Marina Oemmer, Kerstin Grabner, Stefanie Balda, Maria Anna Niedermayr, Beate Wieland, Andreas Freudenthaler

Casting Skin
Video, 16 min.
Portret van Shinkichi Tajiri
Gea Ardesch, Hogeschool voor de Kunsten Arnhem, regie
Het levenslange werk van de 82 jaar oude kunstenaar Shinkichi Tajiri is een voorbeeld van ander manier van werken en een voorbeeld voor anderen: werken als obsessie, als een voorwaarde om een mens te zijn.

Visionary wrinkles
walkscreen/Berlin
Foto/installatie
De kunstenaarsgroep walkscreen (Ruthe Zuntz und Michael Reitz) vertelt de verhalen van “oude” visionairs. Van mensen die als senioren nieuwe beroepen gekozen hebben en nieuwe wegen bewandelen. De rimpels van deze gezichten weerspiegelen ervaring en een tevreden arbeidsleven.

Openingstijden: dinsdag - zaterdag, 13.00 tot 18.00 uur
Toegang: 2,50 (1,50 met korting)