Vanaf 16 januari is er weer een nieuw seizoen van het programma 'Rough Cut' te zien in KunstUur Nederlands 2 van 17.00 - 18.00 uur. 'Rough Cut' zoekt naar nieuwe ontwikkelingen aan de grenzen van de videokunst en laat inspirerende videokunstenaars aan het woord. Eederom worden er werken uit de NIMk collectie getoond. Bart Rutten (conservator Stedelijk Museum Amsterdam) geeft in drie afleveringen een overzicht van de hedendaagse videokunst en interviewt de belangrijkste spelers.

KunstUur Zaterdag, 17.00 tot 18.00 uur, Ned. 2.

Aflevering 1 -- 16 januari
Deze week zijn er twee kunstenaars te gast die putten uit de cinematografische traditie om hun werk mee vorm te geven.

Het duo Broersen & Lukács poetst in hun video's de werkelijkheid op tot een sprookjesbestaan. Door clichés te verbeelden stellen ze zich de vraag: 'Waardoor worden we gemanipuleerd?' Ze gebruiken mediaconventies en geven er commentaar op.

De jongste kunstenaar in de serie, Dafna Maimon, houdt zich bezig met de rol van de kunstenaar als regisseur en haar rol tot haar acteurs. Door ongemakkelijke situaties te creëren in haar video's zoekt ze de spanning op.

Ook zijn er in deze aflevering delen uit het werk 'Plot Point' van Nicolas Provost en 'Double Take' van Johan Grimonprez te zien.

Uit de NIMk collectie zijn fragmenten te zien van:
Broersen & Lukács, Manifest Destiny
Johan Grimonprez, Double Take
Nicholas Provost, Plot Point

Plot Point (Provost, Nicolas) online database


Nicholas Provost, Gravity

Gravity (Provost, Nicolas) online database


Erwin Olaf, Le Dernier Cri

Le Dernier Cri (Olaf, Erwin) online database


Sara Rajaei, Charismatic Fates

Charismatic Fates & Vanishing Dates (Rajaei, Sara) online databaseAflevering 2 --- 23 januari
In aflevering 2 van Rough Cut, twee kunstenaars die veel aandacht besteden aan de esthetiek van hun werk.

Jeroen Kooijmans wordt vaak gezien als echte videokunstenaar, al speelt ook architectuur en de manier van presenteren een grote rol. Hij maakt kleine, veelzeggende beelden, maar ook enorme installaties, waarin de bezoeker ondergedompeld wordt. Als een fotograaf of schilder zet hij de beelden naar zijn hand.

Fiona Tan is de bekendste Nederlandse videokunstenaar. Ze verzorgde het Nederlandse paviljoen in de afgelopen Biënnale van Venetië. Haar werk is altijd met de grootste precisie gemaakt en gepresenteerd, maar is ook documentair van aard.

Ook zijn er in deze aflevering delen uit het werk 'Nummer 8' van Guido van der Werve en 'The Last Smoking Flight' van Gabriel Lester te zien.

Nummer acht (Everything is going to be alright) (Werve, Guido van der) online databaseAflevering 3 ---  30 januari
In de derde aflevering van Rough Cut, kunstenaars Roy Villevoye & Jan Dietvost én Renzo Martens.

Deze week twee kunstenaars die de conventies van documentaire gebruiken in hun kunst. Renzo Martens zoekt met zijn films Episode 1 en Episode 3 de grens op tussen kunst en documentaire. Hij gaat naar Afrika om daar oorlog en armoede te filmen, maar voegt een tweede laag toe. Het gaat niet om Afrika, maar om hoe we kijken naar Afrika.

Jan Dietvorst en Roy Villevoye reizen samen naar landen met een bijzondere geschiedenis, zoals Papoea Nieuw Guinea. Gedreven door hun eigen intuïtie en interesses willen ze een completer beeld geven van het land en de bewoners.

Verder zijn er uit de NIMk collectie werken te zien van:

Yael Bartana, Kings of the Hill


Köken Ergun, Soldier
Köken Ergun, The Flag

Sami Kallinen, The Juggler
Mediashed, The Duellists
Julika Rudelius, Forever

Roy Villevoye, Beginnings

Meer informatie Rough Cut