Van 27-03-1997 t/m 25-03-1998


Video- en mediakunst uit de jaren 90

'Kunst met een Stekker' wil een breder publiek in aanraking brengen met een relatief onbekende kunstsoort. Op een aantal manieren trachten de bij de Federatie Kunstuitleen aangesloten kunstuitleencentra het publiek vertrouwd te maken met de hedendaagse beeldende kunst. In de eerste plaats door de kunstwerken uit hun collecties, die voor iedereen met een abonnement te leen en te koop zijn.

Voorts door het organiseren van activiteiten die de belangstelling kunnen verdiepen: publicaties, lezingen, cursussen en educatieve projecten. Ook de tentoonstellingen zijn er om nader kennis te maken met bepaalde kunstenaars en benaderingen. Weliswaar zijn video- en mediakunst geen nieuw fenomeen meer binnen het totale arsenaal van beeldende uitingen, ze zijn bepaald geen gemeengoed. Onbekendheid met of weerstand tegen het medium zullen daar niet vreemd aan zijn. Maar evenzeer kan het te maken hebben met de twijfelachtige reputatie die de videokunst van het eerste uur zich verwierf: die werd door velen als saai, drammerig of compleet ontoegankelijk ervaren.

Inmiddels zijn kunstenaars de nieuwe media op andere manieren gaan gebruiken. Zij bouwen voort op de in de jaren zestig gelegde fundamenten, experimenteren met de mogelijkheden die sindsdien zijn ontwikkeld en voegen daar steeds weer verrassende invalshoeken aan toe. 'Kunst met een Stekker' laat hiervan een proeve zien. In een periode van anderhalf jaar doet deze reizende tentoonstelling tien kunstuitleencentra aan. Het idee is ontwikkeld door de Federatie Kunstuitleen en MonteVideo/TBA. Realisatie is mogelijk gemaakt door een genereuze bijdrage van het Thuiskopiefonds.

Madeleine van LennepTournee 1997 - 1998
27 maart - 26 mei CBK Leiden
4 mei - 1 juni Artoteek Den Haag
10 juni - 10 juli CBK Dordrecht
1 augustus - 30 augustus Artoteek Amsterdam Oost
4 september - 28 september Kunstuitleen Tilburg / FAXX podium voor hedendaagse kunst
1 november - 29 november Stichting Kunstcentrum Delft
6 december - 10 januari Artoteek Breda
17 januari - 15 februari CBK Groningen
21 februari - 21 maart Kunstuitleen Zeeland / Buro Beeldende kunst Vlissingen
28 maart - 25 april Kunstuitleen Hof 88, Almelo

Deelnemende kunstenaars: Kees Aafjes, Peter Bogers, Bill Spinhoven en Fiona Tan