tentoonstelling

John Bock...Surrogat

Van 13-05-2006 t/m 02-07-2006


Solotentoonstelling John Bock

Een selectie van de werken uit de tentoonstelling: Boxer, (2002), Meechfieber (2004), Backstage Modenschau (2003), Gast (2004), Skipholt (2005), Man mit Lütte (2006)

Het Nederlands Instituut voor Mediakunst presenteert de solotentoonstelling van de Duitse kunstenaar John Bock. Tijdens de opening op 12 mei zal de kunstenaar zelf aanwezig zijn.

In de tentoonstelling is een selectie te zien van vroege en meer recente video's en installaties van John Bock. Deze werken intensiveren en vergroten Bocks’ performance stukken tot een eindeloze tour de force van narratieven en constante uitwijding.

John Bock
is een van de meest invloedrijke en vernieuwende kunstenaars van zijn generatie. Zijn installaties, videos en performances zijn tentoongesteld in de meest prestigieuze exposities en biënnales wereldwijd, waaronder documenta 11 in Kassel, de biënnale in Moskou en Venetië en Manifesta 5 in San Sebastian. Hij heeft onder andere solo shows gepresenteerd in het Museum of Modern Art in New York (2000) en het ICA Institute of Contemporary Arts in London (2005). John Bock is geboren in 1965 in Gribbohm/Germany en woont en werkt in Berlijn.

John Bock is bovenal een performance kunstenaar die een universum creëert vol met caleidoscopische samensmeltingen van objecten, materialen, grondstoffen en bizarre protheses. Zijn films en videos zijn geïnspireerd op de realiteit, die door uitvergroting en vervorming een andere gedaante aanneemt. Bock heeft met zijn installaties, performances en video's een speelvolle wereld vormgegeven, waarin hij kunst mixt met theater, economie en mode. Alles lijkt verbonden, maar tegelijkertijd uiteen gespreid, een universum gesticht op een dramatische (gesto)orde persoonlijkheid. De duizelingwekkende mix van pseudo-wetenschappelijk, esthetisch, sociaal en politiek commentaar van Bock heeft de logica achter zich gelaten.

Van 12 mei tot en met 20 augustus is in Stedelijk Museum CS in de tentoonstelling ‘Mapping the Studio’ het werk Salon de Béton van John Bock te zien. ‘Mapping the Studio’ opent op 11 mei tussen 17:00 en 19:00 uur. Voor meer informatie: www.stedelijk.nl

Met dank aan:
Goethe Instituut Amsterdam, Stedelijk Museum CS en BeamSystems