zondag 26 februari, De Duif in Amsterdam

still Brilliant Noise


Op zondag 26 februari speelt het Ives Ensemble voor de tweede keer in de beroemde kerk De Duif in Amsterdam. Met deze keer twee werken van John Cage: Music for five en Atlas Eclipticalis.

Dat laatste werk, gebaseerd op een sterrenkaart uit de jaren vijftig, vormde de inspiratie voor de programmering van een tweetal adembenemende films die voorafgaand aan en na afloop van het concert worden getoond. Beide werken zijn gemaakt door het Britse kunstenaarsduo Semiconductor en komen uit de collectie van het Nederlands Instituut voor Mediakunst .

Semiconductor, Black Rain (2009, 3'02”)

Semiconductor, Brilliant Noise (2006, 5 '55”)

Het uit Brighton afkomstige duo (Ruth Jarman en Joseph Gerhardt) maakt sinds 1997 een mix van avontuurlijke videokunst en elektronische soundtracks die uitdrukking geven aan hun obsessie voor landschappen, architectuur, geologie, aardrijkskunde, artificiële intelligentie en de chaostheorie.

De kunstenaars zijn geïnteresseerd in onzichtbare wetenschappelijke verschijnselen – in hun werk maken ze veel van dit soort processen, zoals bijvoorbeeld geluidsgolven en magnetisme, zichtbaar. Hun unieke manier van werken werd bekroond met prestigieuze prijzen en beurzen.

Het duo verbleef als artists in residence op het NASA Space Science Laboratory in UC Berkeley, Californië. Daar maakten ze gretig gebruik van de mogelijkheid om onderzoek te doen naar het videoarchief, waarin ze prachtige beelden vonden van het oppervlak van de zon en van het heelal.

Het concert met muziek van John Cage en de twee werken van Semiconductor, voorafgegaan door een korte introductie, vindt plaats op zondag 26 februari van 16:00 tot 18:00 uur in De Duif aan de Prinsengracht 754 in Amsterdam. Entree 5 Euro