1-04-2000


Volksware

Silke Wawro, eindexamen student aan de Rietveld Academie in Amsterdam, toonde in een proefopstelling bij het Nederlands Instituut voor Mediakunst haar eindexamenproject VOLKSWARE. In dit project staan oude afgedragen kledingstukken centraal. Bezoekers bieden hun favoriete kledingstukken aan. Ze vullen een formulier in met vragen over de herinnering en emotie die aan het kledingstuk verbonden zijn. Daarna wordt het kledingstuk gelabelled met het VOLKSWARE-label en op deze manier ontstaat er een nieuwe kledinglijn. Vervolgens wordt het gescand, gefotografeerd en gearchiveerd. Het digitale verslag is vervolgens op internet te bekijken op het adres www.volksware.org. Naast de website verschijnt in de toekomst ook een speciale catalogus.
Inmiddels hebben al meer dan honderd mensen zich aangemeld.

Aan Silke Wawro de vraag wat betekent Volksware voor je?

Als grafisch vormgever ben je steeds bezig met het maken van twee-dimensionale werken. In mijn projecten werk ik alleen nog met elementen uit de grafische vormgeving. Wat mijn fascineert is hoe je deze middelen kunt gebruiken bij 3D objecten. Het gebied tussen 2D en 3D is hetgeen ik wil onderzoeken; wanneer is iets nog plat en wanneer wordt het ruimtelijk?

Waarom kleding?

Kleding is spannend. Ik had ook een koffiepot kunnen nemen als ruimtelijk object. Maar de textuur van stof is voor mij veel spannender. Ik probeer de kleding te ontleden, te kijken hoe de stof eruit ziet, maar vooral probeer ik de sensatie te pakken die ontstaat als je aan verschillende stoffen zit.

Wil je zelf een nieuwe modelijn starten?

Nee verre van, ik maak tenslotte zelf geen kleding en ik ben ook geen modeontwerper. Waar het mij om gaat is achter de 'anti-mode' te komen. Iedereen heeft dingen in zijn kast die hij/zij nooit weg zou kunnen doen. Zelfs de meest hippe en modebewuste mensen lopen soms in kleding die totaal versleten of ouderwets is. Met mijn project Volksware heb ik het bewijs dat er een modelijn bestaat die niks te maken heeft met heersende trends.

Wat was voor jouw het meest opvallende kledingstuk?

Gisteren kwam er een jongen langs die vertelde dat zijn jas gestolen was. Wij vroegen ons af wat hij dan bij ons kwam doen. En toen vertelde hij dat hij zijn jas bij ons had laten archiveren. Meteen zijn we gaan kijken en de jas zat er inderdaad tussen. Nu zijn we bezig met een mailing aan alle 'Volksware-leden' om te vragen uit te kijken naar een jas met archiefnummer 10/02. En als we genoeg tijd hebben gaan we nog een posteractie in Amsterdam houden.

Wat zijn de toekomst plannen?

Samen met Kirsten Hermans heb ik de eerste Volksware winkel annex werkruimte geopend (1e Jacob van Campenstraat 28 huis). Mensen kunnen hier kleding langs komen brengen. Verder zijn er plannen om samen te gaan werken met een paar bekende ontwerpers, maar hier kan ik helaas nog niets over zeggen. En dan is er nog de eindexamen presentatie bij de Rietveld Academie...