20 december 2011 t/m 14 januari 2012 gesloten op 31 december en 1 januari

Ideofoon 1 - foto W. Roose

Ideofonen van Dick Raaijmakers na Deventer nu bij NIMk in Amsterdam te zien

20 december 2011 t/m 14 januari 2012
gesloten op 31 december en 1 januari

finissage /nieuwjaarsborrel 13 januari, 2012: 17.00 - 19.00
met om 18.00 de performance 'Ping Pong' van Dick Raaijmakers uitgevoerd door DNK.

Dit jaar werd voor de tiende keer de Witteveen Bos-prijs voor Kunst Techniek uitgereikt, ditmaal aan Dick Raaijmakers (1930). Ter gelegenheid van het winnen van de Witteveen Bos-prijs voor Kunst Techniek 2011 is één van de Ideofonen van Dick Raaijmakers gereconstrueerd: Ideofoon 1. Begin jaren zeventig werden door Raaijmakers drie installaties ontwikkeld waarin de luidspreker zelf aan het woord komt. Twee van deze Ideofonen vormden een belangrijk onderdeel van de expositie Raaijmakers die van 11 november tot en met 4 december 2011 te zien was in de Bergkerk in Deventer.

expositie Raaijmakers: Bergkerk in Deventer

 

Bij de inrichting van de expositie werkte Witteveen Bos onder meer samen met het Nederlands Instituut voor Mediakunst.‘Zij leverden met hun kennis en expertise een belangrijke bijdrage aan de totstandkoming van de expositie. Een mooi voorbeeld van een inspirerende samenwerking tussen een cultuurinstelling en het bedrijfsleven’, aldus Harry Webers, algemeen directeur bij Witteveen Bos.

De twee ideofonen (nummer 1 en 3) reisde door naar het Nederlands Instituut voor Mediakunst en staan opgesteld naast een documentatietentoonstelling rondom het oeuvre van Raaijmakers -samengesteld door Anne Wellmer en geproduceerd door Roland Spekle voor Barooni- en een video registratie van de performance 'Extase'.

Raaijmakers is een veelzijdig kunstenaar en schepper van vele elektronische composities, ‘instructiestukken’ voor strijkensembles, fonokinetische objecten, ‘grafische methodes’ voor tractor en fiets, beeldende kunst, muziekscenische composities en muziektheaterproducties. Zijn werk is origineel en wereldwijd bekend. Hij bracht disciplines als beeldende kunst, film, literatuur en theater samen met de wereld van muziek. Het merendeel van zijn werken is ‘eenmalig’; zij veroorzaken een ontlading, uitvergroot in het moment waar je bij geweest moet zijn.

De presentatie loopt van 20 december t/m 14 januari. Op 13 januari vindt er een feestelijke finissage plaats, tevens nieuwjaarsborrel, en wordt de performance 'Ping Pong' door DNK uitgevoerd.

Met dank aan V2_ Instituut voor de Instabiele Media. http://www.v2.nl

'Dick Raaijmakers: Een monografie' is tijdens de tentoonstelling te koop bij de receptie van het NIMk. http://www.dickraaijmakers.nl