Van 19-07-2003 t/m 08-08-2003


Groepsproject: Lioba Steinkamp (initiator), Gijs Müller, Robert-Jan Verhagen & Theun Karelse, Jennifer Tee, Alberto de Michele & Guevara Solimen, Mascha de Vries en Robin Brouwer (filosoof)

How To Live Somebody Else's Life is een videoproject waarin de uitgenodigde kunstenaars samen met Lioba Steinkamp op een filmische manier de vraag proberen te beantwoorden of het mogelijk is het leven van een ander persoon te kunnen leiden. De werkvorm van dit project is als volgt: Steinkamp heeft vijf personages ontwikkeld die worden omschreven door vijf filmische screenplays. De screenplays zijn gebaseerd op fragmenten uit bekende films die Steinkamp door middel van montage in een nieuwe context plaatst. Voor de vertolking van deze personages zijn bovengenoemde kunstenaars gecast. De kunstenaars zijn gevraagd om aan de hand van de screenplays als acteur/filmer een maand op een voor de kunstenaar onbekende locatie aan het werk te gaan en een gefilmde interpretatie van het screenplay te geven. De afzonderlijke deelnemers zijn afgereisd naar Scottsdale, AZ (USA), Rome (Italie), IJhorst (Nederland), Recife (Brazilie) en Tokyo (Japan) waar ze als personage én filmer een maand in hun eigen filmsetting diende te leven. De uitgangsvraag van dit project benadert de diffuse relatie tussen film en werkelijkheid, tussen fictie en non-fictie.

De screenplays vormen een gefragmenteerd en abstract portret van het te vertolken personage. Het gefilmde antwoord reageert op eigen wijze op het beeld en de karakterisering van het screenplay. Hierdoor ontstaat een nieuwe gelaagdheid dat aan het (film)verhaal wordt toegevoegd.

De filosoof Robin Brouwer, die mede verantwoordelijk is voor de realisatie van het projectconcept, heeft korte interviews met de deelnemers gemaakt. Het persoonlijke verslag van de deelnemer vormt een integraal onderdeel van deze filmdialoog en zal tijdens de tentoonstelling worden getoond.

Titels Screenplays (door Steinkamp)  Titels Films  Deelnemers
'Self-Sufficiency' 'Supermen'  Robert-Jan Verhagen & Theun Karelse
'Devastation' 'Roma/Amor' Marscha de Vries
'Truth Beyond Routine' 'Land of Toverknal' Jennifer Tee
'Failure of Consignment'  'Paradise Pkwy'  Gijs Müller
'Lullaby for the Ruthless'  'L29' Alberto de Michele & Guevara Solimen


In de tentoonstelling worden de films samen met het bijbehorende screenplay in vijf ruimtes opgesteld. De opstelling van de tentoonstellingsruimte is aangepast conform de structuur en sfeer van de afzonderlijke films.

Voor meer informatie: www.liobasteinkamp.com

Openingstijden tentoonstelling: dinsdag - zaterdag van 13.00 - 18.00 uur
Toegang gratis