screening

Gevelprojecties

31 maart - 2 april 2010

31 maart - 2 april 2010Als resultaat van de workshop 'The Media City' vinden er op woensdag 31 maart en op vrijdag 2 april een aantal gevelprojecties plaats in Amsterdam en Nieuwveen.

Op 31 maart is het NIMk door Woningstichting Nieuwkoop uitgenodigd om in het kader van de manifestatie POLDER 200 van 20.00- 22.00 uur Villa Sassenoord in Nieuwveen een nieuwe gedaante te geven. Villa Sassenoord zal instorten, door het water verzwolgen worden, verbranden en weer uit de as oprijzen, en daarna een speelveld worden van kunstenaars met hun eigen fantasie. Locatie Dorpsstraat 15 te Nieuwveen( Z.H).


Villa Sassenoord


Vrijdag 2 april verandert de gevel van het Stadsdeelkantoor op het Westergasfabriekterrein in een groot projectiescherm van 20.00 – 22.00 uur.De geprojecteerde beelden onderzoeken de verschillende culturele gebieden binnen de digitale media- en VJ-cultuur, urbanisme, architectuur, kunst en sociale interactie. De kunstwerken smelten samen met het materiële en immateriële in een poging de huid van het gebouw te herdefiniëren. De projecties zijn ontwikkeld tijdens de 14 daagse workshop (22 maart tot 4 april) 'The Media City' verzorgd door het Nederlands Instituut voor Mediakunst. Tijdens deze ontmoeting met kunstenaars uit Sao Paulo, Lima, Durban, Douala en Nederland zijn de mogelijkheden onderzocht van het programmeren van interfaces voor stadsgevels. De kunstenaars hebben met elkaar nieuwe site specific concepten ontwikkeld die de architectuur van de gevels zullen veranderen.

The Media City is een workshop georganiseerd door het Nederlands Instituut voor Mediakunst en TIME_FRAME, om architectuur als narratieve en sociale interactie in de publieke ruimte te onderzoeken. Tijdens de workshop kijken de kunstenaars hoe de specifieke talen, ruimtes van culturele betekenis, kunnen worden vertaald in mediakunstprojecten. Wat zijn de overeenkomsten met Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse steden en kunnen die geherinterpreteerd worden in Amsterdam? Wat nu al duidelijk is: het Stadsdeelkantoor op de Westergas en Villa Sassenoord zullen een metamorfose van licht, form kleur en geluid meemaken die kort op het netvlies maar lang in het geheugen van de toeschouwer zal blijven.

Deelnemende kunstenaars: Eavan Aiken (IE), Alexis Anastasiou (BR), Gloria Arteaga (PE), Olaf Ben Ali (FR), Keez Duyves, PIPS:lab (NL), Peter van den Es (NL), LucFosther Diop (CM), Edwin van der Heide (NL), Doung Jahangeer (ZA), Walter Langelaar (NL), Martin Lapenna Holzmeister (BR), Goddy Leye (CM), Diana Lukjanska (LV), Rosa Menkman (NL), Lilia Pérez (MX), Mayura Subhedar (IN/NL), Carolien Teunisse (NL), Guy Wouete (CM),

Met dank aan de Mondriaan Stichting, Woning Stichting Nieuwkoop, Beamsystems, Salto Omroep Amsterdam en Cultuurpark Westergasfabriek Stadsdeelkantoor.