2 en 3 december

Nan Hoover (1931-2008) wordt alom erkend als een van de pioniers van de Nederlandse mediakunst en was als ‘multimediakunstenaar’ haar tijd ver voor uit. Haar invloed op haar eigen generatie, maar vooral ook op jongere generaties kunstenaars is enorm te noemen. Op 2 en 3 december 2011 presenteert NIMk in samenwerking met de Nan Hoover Foundation werk van Nan Hoover en nieuw werk geinspireerd op deze markante kunstenaar.

Nan was altijd op zoek naar de beste vorm om haar ideeën tot uitdrukking te brengen. Daarbij wisselde ze indien nodig van medium waarbij uitgebreide technische experimenten niet uit de weg gegaan werden. In haar werk had Nan Hoover een duidelijk doel voor ogen: ze wilde de verbeelding van de kijker triggeren. Ze wilde een dialoog openen in plaats van iets opleggen. "Ik ben niet degene om de kijker te vertellen, dit is een kopje thee, ik zeg, dit kan een kopje thee zijn, wat denk jij?" Tijdens haar lange carrière heeft ze verschillende disciplines ingezet om dit doel te bereiken - video, performance, fotografie, tekenen, beeldhouwen en schilderen - het gereedschap dat ze daarbij gebruikte was altijd hetzelfde: licht, beweging, tijd en ruimte.

In haar lange carrière als kunstenaar, leraar en vriend heeft zij veel mensen geinspireerd. Haar gedachtengoed is springlevend en wordt veel gebruikt door hedendaagse kunstenaars en curatoren. Het programma. Geïnspireerd door Nan Hoover presenteert hoogtepunten uit zowel haar eigen werk als haar erfgoed.

Entree:
Vrijdag 5,-
Zaterdag 5,-
Een passepartout geeft toegang tot beide dagen: 7,50

Programma

Vrijdag 2 december
20:00 - 21:30 uur
In Memorian of Nan Hoover: Vertoningen van nieuw ontdekt werk uit het archief van Nan Hoover, met nieuwe inzichten in haar werkmethoden, denkwijze en motivatie door Rob Perée .

21:30 - 22:30 uur
Cine | Sonic, Videowerken van Nan Hoover en Geluid door Michel Banabila. Een compilatie van video kunstwerken van Nan Hoover met een speciale soundtrack gecomponeerd en live uitgevoerd door Michel Banabila. In samenwerking met Goethe Instituut Amsterdam en Cine | Sonic. De volgende werken worden vertoond:
Flora (1986, 6'30 ")
Impressies (1978, 10'24 ")
Half Sleep (1984, 12'00 ")
Returning to Fuji (1984, 8'33 ")
La Luna (2002, 10'25 ")

Zaterdag 3 december
15:00 - 15:15 uur
"could you return it to me afterwards please?” door Christina Della Giustina "could you return it to me afterwards please?” presenteert de gesprekken met Nan Hoover aan de hand van de teksten en muziek van het boek '‘Music as weather [vol. II], on trusting’.. 'Music as weather' is een verzameling van de dagelijkse notities tijdens het werken. Deze collectie van waarnemingen, gedachten en vragen vormt een archief op de kruising van licht dat van een object komt, en licht vanuit een 'blik'. De stemmen in de muziek zijn als het weer. Het zijn stemmen van de geest, elkaar opvolgend, kruisend en overlappend. En hoewel ze praten, in een poging om elkaar in verschillende talen te herhalen en opnieuw vast te stellen, is de vertaling toch anders dan het origineel, en articuleert vooral de verschillen. Er is geen origineel dat kan worden achterhaald. Integendeel, de stemmen zijn in een continue proces weifelend tussen niet weten en bedenken, in een continue vertaling die tijdens het maken ervan wordt gecreëerd.

'music as weather' refereert respectievelijk en bij herhaling naar de licht- en weersomstandigheden:

I still speak to you about the weather; it’s vital.
The weather is subject to change.
The weather changes and brings about change.
It is you, fused with the weather, who reminds me to go for what wants to become


'music as weather, vol. II, on trust, is geheel gewijd aan Nan Hoover

"could you return it to me afterwards please?"
werd gepresenteerd in de kader van 'ik ben een schilder, vroege videowerken en late werken op papier van Nan Hoover', Galerie Soledad Senlle, Amsterdam, NL; 04 april 2009 door Christina Della Giustina.

15:25 - 16:00 uur
Geïnspireerd door Nan Hoover, 2011
Deze licht installatie en performance door Sandro Dukic is site specifiek en komt volledig op locatie bij NIMk tot stand. In de lijn van Nan Hoover zal het werk van Sandro Dukic met gemak bewegen van het ene medium naar het andere medium - van ruimtelijke, architectonische installaties naar fotografische installaties en films Met deze bewegingen, voegt hij verschillende lagen en betekenissen van ruimtestoe en definieert hij zichzelf als virtuele beeldend kunstenaar met een neiging tot kritische interpretatie van de ruimte en het momentum van het kunstwerk. Na de performance wordt het publiek uitgenodigd om de installatie te ervaren en om de installatie en performance met Sandro Dukic te bespreken.

16:00 - 17:00 uur
Black and White ..., Nan Hoover, 2001
'Black and White ...' is een karakteristieke video installatie van Nan Hoover. Black and White.. werd voor het eerst vertoont tijdens haar solotentoonstelling bij het NIMk in 2001. Een drietal kenmerkende elementen staan centraal: lichaam, licht en beweging. De installatie bestaat uit monitoren, camera's en verlichting. Net als in andere installaties van Hoover, speelt ook stilte een cruciale rol. Door de rust van de stille, donkere ruimte kan de bezoeker de subtiele veranderingen van het contrast tussen schaduw en licht gemaakt met zwart-wit beelden ervaren. Op deze manier, betrekt Hoover de bezoekers bij de ruimtelijke context en provoceert ze de dubbelzinnigheid die ontstaat door hun eigen beweging te observeren en te ervaren. Het publiek wordt uitgenodigd om de installatie te bezichtigen, waarna Gaby Wijers (NIMk) en haar team uitleg geven over het onderzoek en de reconstructie van dit werk. Op 6 december komt het onderzoek aan de orde op To Transfer or to Transform.

17:00 - 18:00 uur
Einde van het event en drank.
Het audiovisuele deel van het archief van Nan Hoover is nu grotendeels geindexeerd. Vol trots gaat NIMk 'nieuwe' werken van Nan Hoover conserveren en distribueren; ter inspiratie. U bent van harte uitgenodigd om met ons en de Nan Hoover Foundation het glas te heffen.