15-03-2005


Humor en originaliteit worden meest gewaardeerd op Visual Sensations
door Carlijn Masteling


Terwijl er bij de regionale voorrondes bijna niemand te bekennen was, stond de Melkweg tijdens de finale van Visual Sensations helemaal vol. Een groot scherm domineerde de hele ruimte en twee presentatoren van MTV hielden interviews met de performers. Deze avond stonden een keer de VJ’s centraal. Ieder team kreeg een kwartier de volledige vrijheid om zo de jury en het publiek te overtuigen van hun kwaliteiten. Sommigen grepen hun kans, met hun gezichten naar het publiek stonden de VJ’s te dansen en lieten duidelijk zien hoeveel plezier ze hadden, andere VJ’s bleven liever achter de schermen.

De wedstrijd werd bijgewoond door een gemengd publiek, aanhang van de deelnemende VJ-teams, nieuwsgierig uitgaanspubliek, maar ook experts op het gebied van videokunst. Een moeilijk publiek om te overtuigen, er was in de zaal duidelijk te merken welke performances goed bevielen en welke minder. Er waren saaie pauzes tussen de verschillende acts waarin niets gebeurde om het publiek een beetje warm te houden en daarom begon ieder team weer met een schone lei, ze moesten hun best doen het publiek op te zwepen. De perfecte omstandigheden voor een VJ-contest, zo kon de jury precies zien welke acts het meest aansloegen bij het publiek, één van de belangrijkste kwaliteiten van een VJ.

SF&L gebruikte actuele krantenkoppen en vloeiende dia’s om en psychedelisch effect te bereiken. Dat lukte enigszins, maar het was weinig vernieuwd, het was al eerder gedaan en zeker ook beter. Meer succes had Subliminal Mess, zij begonnen met een collage waarin ze iedereen een Happy Valentinesday wensten en vervolgden hun act met filmfragmenten waarin vrouwen geslagen werden. Hun hele performance zat vol met contrasten en grapjes. Dat ze het publiek in hun zak hadden bleek bij een scène waarin het computerspelletje SuperMario veranderd was in GangsterMario. Met een pistool in zijn hand ging Mario niet op zoek naar munten, maar naar BlingBling. Subliminal Mess maakte heel goed gebruik van het live element en het optreden oogde heel vrolijk en hip.

Hekkensluiter Drifter TV Live kreeg veel respons uit de zaal. ‘Leuk’, vond een toeschouwer, ‘hier zit tenminste een beetje een verhaal in.’ Twee buitenaardse padvinders kwamen naar de aarde om het een mooiere plaats te maken. Beelden van kantoorgebouwen en wolkenkrabbers werden door het duo overgeschilderd met vrolijke kleurtjes. Missie volbracht. Humor, enthousiasme en een goed samenvloeien van beeld en muziek zorgden voor het hardste applaus deze avond. Uit de uitslag bleek echter dat de jury andere criteria hanteerde dan de feestgangers in de Melkweg. De tweede prijs was voor het duo MNK, hun performance waarin schokkende witte strepen over een zwart beeld bewogen werd door de jury geprezen voor zijn originaliteit. Het publiek tastte echter in het duister, er viel niet te dansen op hun krasserige ‘muziek’ en de bijbehorende beelden werden ook niet als vermakelijk ervaren. De eerste prijs was bijna niet uitgereikt, er kon maar geen overeenstemming over bereikt worden en dus was er besloten om hem te delen. Het optreden in Helsinki werd toebedeeld aan een dolgelukkig SF&L, de camera ging naar Drifter TV Live. De publieksfavorieten keken enigszins vertwijfeld naar de camera en vroegen zich af waarom ze een camera winnen als hun animatie goed genoeg is voor een eerste prijs.

www.visualsensations.nl