Van 02-03-2004 t/m 08-03-2004


Geluids-licht-installatie van Geert-Jan Hobijn en Erwin Stache

Tijdens de officiële openingsweek van de Nederlandse ambassade in Berlijn presenteert Het Nederlands Instituut voor Mediakunst het project 'Floating Islands' van Geert-Jan Hobijn(NL) en Erwin Stache(D). 'Floating Islands' is een mechanisch drijvend orkest dat als een geluidsinstallatie in het water zwemt als een zwerm instrumenten. Gedurende een week zal het drijvende orkest een compositie spelen van bewegend licht en geluid. Het orkest bestaat uit honderd kleine ''vogeltjes'' die zwemmen, zingen en met elkaar communiceren. De vogeltjes zijn gemaakt van stofzuigers en rubberen banden en blazen lucht in grote fluiten.De Nederlandse ambassade, ontworpen door Rem Koolhaas, ligt precies aan de waterkant in een bocht van de rivier de Spree op een punt waar zich een grote sluis bevindt.

De sluizen zijn een Nederlands element in het Berlijnse stadsbeeld, een stukje Nederland in Berlijn, zij vormen een ideale haven van waaruit de sturing van het mechanisch drijvende orkest kan plaats vinden. Ieder 'vogeltje' is op een andere manier gestemd zodat een grote verscheidenheid in geluid te horen is. De 'vogeltjes' hebben allen mechanisch bewegende vleugels. Deze bewegen heen en weer en klapperen. Op de vleugels zitten lampjes die s'avonds aan en uit gaan.Gedurende de hele week is er een permanent geluidsprogramma te horen waarvoor Geert-Jan Hobijn en Erwin Stache specifieke composities hebben gecreëerd. De composities bestaan uit geluidspatronen die bestaan uit een constante mutatie tussen structuur en chaos welke sterke overeenkomsten vertonen met de groepsdynamiek van een zwerm vogels. Op het water verplaatsen de 'vogels' zich op een manier die de audio composities illustreren. Er kunnen bijvoorbeeld drie gelijke groepjes ontstaan of twee ongelijke groepen, maar het kan ook soms zo zijn dat er een object alleen los van de rest van de objecten komt.

Na zonsondergang worden de audio composities vervangen door lichtcomposities. De lichten spelen op dezelfde of vergelijkbare sequenties als het geluid dat overdag te horen is.

Geert-Jan Hobijn
is de initiator van Staalplaat Sound-system, een eclectische mix van technocultuur en geluidsinstallaties en het label Staalplaat. www.staalplaat.org

Erwin Stache
is sinds 1985 actief als muzikant, instrumentenbouwer en componist. Hij maakte installaties voor bijzondere plaatsen zoals grotten of het treinstation van Berlijn. Hij was op uiteenlopende festivals als Musikbiennale Berlin, Musica Viva, Donauschinger Musiktage 2002 te horen. www.erwinstache.de

Met dank aan:
De Mondriaan Stichting
Website Floating Islands