01-10-2000


René Coelho september 2000

De laatste tentoonstelling van de reizende expositie The Second, Time Based Art from the Netherlands bestaande uit 17 media-installaties van twaalf Nederlandse kunstenaars heeft plaatsgevonden . Deze mediakunst tentoonstelling, georganiseerd door het Nederlands Instituut voor Mediakunst, Montevideo/TBA reisde vanaf 1997 de wereld rond. Na drie jaar zijn de werken weer terug in Nederland en kan er met trotst gezegd worden dat de tentoonstelling een succes geweest is.


De curator en toenmalige directeur van Montevideo/TBA René Coelho stelde in 1995 een tentoonstelling samen, die een representatief beeld gaf van de ‘state of the art’ van de Nederlandse mediakunst in de jaren negentig. Deelnemende kunstenaars waren : Kees Aafjes, Peter Bogers, Boris Gerrets, Jaap de Jonge, A.P. Komen, Pieter Baan Müller, Bert Schutter, Bill Spinhoven, Fiona Tan, Steina Vasulka, Bea de Visser, Christiaan Zwanikken. In drie jaar is The Second op 6 locaties te zien geweest:
1. Stedelijk Museum, Amsterdam, 25 januari - 3 maart 1997
2. Museo Universitario del Chopo, Mexico City, Mexico, 5 maart - 30 april 1998
3. Taipei Fine Arts Museum, Tapei ,Taiwan, 15 augustus - 11 november 1998
4. Inter Communication Center (ICC), Tokyo, Japan, 13 november - 27 december 1998
5. Ludwig Museum, Budapest, Hongarije, 16 september - 17 oktober 1999
6. National Gallery Praag, Tsjechië, 13 april - 4 juni 2000


De tentoonstelling is een groot succes geweest zowel voor publiek als de pers. De hoofddoelstelling: meer exposure voor de Nederlandse (media)kunst in het algemeen en de geselecteerde kunstenaars in het bijzonder is zeker gehaald. Net als bij de vorige door het NIM geproduceerde reizende tentoonstelling IMAGO, fin-de-siècle in Dutch Contemporary Art, zijn er diverse contacten ontstaan die voor de deelnemende kunstenaars uitzicht bieden op verdere mogelijkheden. Zes van de zeventien installaties werden verkocht, ReAnimations van Christiaan Zwanikken en Heaven van Peter Bogers aan het Stedelijk Museum te Amsterdam en Les Baigneuses van Bert Schutter,Witness van Fiona Tan, Retorica van Peter Bogers en Borealis van Steina Vasulka aan het Taipei Fine Arts Museum te Taiwan.

'Gedurende de 3 jaar dat de tentoonstelling circuleerde werd mij duidelijk dat de mediakunst, in de nauwe betekenis van het woord allengs ophield te bestaan. Immers gedurende een periode van zo’n dertig jaar, waarin de mediakunst naar erkenning zocht, kon aan het eind van de jaren negentig worden geconcludeerd dat in vrijwel alle (groeps)tentoonstellingen van hedendaagse kunst, werken werden aangetroffen, die met behulp van de media werden gerealiseerd, vaak door kunstenaars die zich niet als mediakunstenaars beschouwden. Hiermee is, naar mijn mening de assimilatie van een experimentele kunstvorm geslaagd te noemen en kan men het specifieke label ‘mediakunst’ bijzetten in de kunstgeschiedenis. En zo hoort het ook.'


Website The Second