Van 19-07-2003 t/m 21-07-2003


2 performances en 2 licht sculpturen in Matsudai, Japan

Christiaan Bastiaans en Nan Hoover

Op 19 juli aanstaande opent in Japan de Echigo-Tsumari Art Triennial 2003 met de performance REAL LEAR van Christiaan Bastiaans en lichtsculpturen de Echigo-Tsumari Mountains van Nan Hoover. Beide projecten vinden plaats in het openlucht theater van het nieuwe Snow-land Agrarian Culture Center in de plaats Matsudai. Een centrum dat speciaal is ontworpen door het architectenbureau MVRDV.

Christiaan Bastiaans en Nan Hoover geven ieder op hun eigen manier vorm aan Shakespeare's drama King Lear. In King Lear analyseert Shakespeare ondermeer de menselijke aard en de invloed van de natuur op mens en leven.Sinds maart 2003 verblijft Bastiaans in Japan om met lokale mensen van 75 tot 90 jaar oud te werken aan de performance. De oudere mensen komen uit het geïsoleerde berglandschap die het kleine plaatsje Matsudai in Noordwest Japan omringen. Voor de performance richt Bastiaans zich op de houding van deze oudere mensen ten opzichte van radicale veranderingen in economisch, maatschappelijk en politiek opzicht in een sterk vergrijsd deel van Japan.Bastiaans heeft speciale sculpturen, zogenaamde 'spirits', ontworpen die verbonden zijn met de diverse personages in King Lear en gekoppeld worden aan de individuele performers. De performers zullen eigen teksten met originele tekstfragmenten van Shakespeare vermengen. REAL LEAR is voor Bastiaans ook een voortzetting van zijn project Hurt Models waaraan hij sinds midden jaren 90 werkt.De fragiliteit die uit de performance zal spreken is ook weerspiegeld in de Echigo-Tsumari Mountains lichtsculpturen van Hoover. Het verschillend gebruik van licht in de sculpturen reflecteert de mentale staat van Shakespeare's King Lear. Door kleine openingen aan de onderkant glijdt het licht over de grond en schiet het alle kanten op, een spel dat refereert aan de mentale wisselingen die King Lear doormaakt. Soms zijn er momenten van helderheid, andere momenten is er slechts chaos.

Echigo-Tsumari Mountains lichtsculpturen van Hoover

Op weg naar de performance zal het publiek door het licht heenlopen. Zij zullen de lichtstrepen volgen, op zoek naar helderheid of richting waarbij ze zelf nieuwe schaduwen en patronen creëren. De bovenkant van de sculpturen is opengelaten waardoor het licht langzaam naar boven kruipt. Hiermee wordt het innerlijke verbeeld dat uiteindelijk - evenals in de performance - naar boven komt.

De Echigo-Tsumari Art Triennial is een driejaarlijks evenement georganiseerd door Fram Kitagawa (directeur Artfront Gallery, Tokyo) en loopt van 19 juli t/m 7 september 2003.
'The Echigo-Tsumari Art Triennial is a natural-setting festival for nature, art and human beings'.
Meer informatie over de meer dan 100 deelnemende kunstenaars is te vinden op:
http://www.echigo-tsumari.jp/

Voor meer informatie / beeldmateriaal met betrekking tot de REAL LEAR performance:
Marieke Istha (communicatie) T 020 6237101
Annet Dekker (tentoonstellingen) T 020 6237101

Met dank aan:
Mondriaan Stichting en Fonds voor Beeldende Kunst, Vormgeving en Bouwkunst, Nederlandse Ambassade, Tokio