event partnerorganisatie

Dutch Open

Van 14-04-2005 t/m 17-04-2005


Internationaal Festival voor Nederlandse Film- en Videokunst in De Balie

Dutch Open is een nieuw fenomeen in Nederland. Dutch Open is vier dagen lang de unieke mogelijkheid een bomvol programma te ondergaan met de nieuwste Nederlandse films en video's. Uniek omdat het een volledig overzicht biedt: grensverleggende film- en videokunst, nu eens niet weggestopt in bijprogramma's in achterafzaaltjes, maar voluit in de schijnwerpers!

De Nederlandse film- en videokunst heeft de afgelopen jaren een belangrijke ontwikkeling doorgemaakt. Er is sprake van een nieuwe generatie makers die uitermate productief is. Daarbij worden de grenzen tussen film, video en nieuwe media beslecht door een aantal initiatieven die het werk van deze makers op de kaart zetten en naar een groter publiek willen brengen. Het Nederlands Instituut voor Mediakunst, Montevideo/Time Based Arts, de Filmbank en de commissie Onderzoek en Ontwikkeling van het Nederlands Fonds voor de Film hebben dan ook het plan opgevat nauwer met elkaar te gaan samenwerken. Een eerste resultaat hiervan is Dutch Open.

Uit een open inschrijving voor Nederlandse makers en buitenlandse makers die hun werk in Nederland geproduceerd hebben, is een selectie gemaakt die in de diverse zalen van De Balie wordt vertoond. Naast deze programmaselectie worden alle inzendingen in een vrij toegankelijke mediatheek gepresenteerd. Niemand hoeft dus iets te missen.

Maar er is meer... Het Haagse Filmstad presenteert de premiéres van de Filmblikken 2005 en het Utrechtse Impakt festival presenteert een spetterend highlightsprogramma. Naast de Nederlandse oogst zullen ook buitenlandse distributeurs programma's presenteren: De nieuwste korte films en video's uit Engeland (geprogrammeerd door Lux, Londen), Frankrijk (Light Cone, Parijs), België (Argos, Brussel), Oostenrijk (Sixpackfilm, Wenen) en Polen (WRO centre for media art, Wroclaw).

Overzicht programma onderdelen

- Dutch Open: de nieuwste Nederlandse grensverleggende film- en videokunst gepresenteerd in zes zaalprogramma's en een volledig overzicht in de mediatheek.
- O&O-oogst 2004-2005: een overzicht van alle door de commissie Onderzoek en Ontwikkeling van het Nederlands Fonds voor de Film ondersteunde films.
- Impakt Highlights 2004: een spetterend programma van het laatste Impaktfestival in Utrecht.
- Filmblikken 2005: de nieuwste filmblikken, geproduceerd door stichting Filmstad, Den Haag
- Argos presenteert nieuwe Belgische videokunst
- Light Cone presenteert nieuwe Franse film- en videokunst
- Lux presenteert nieuwe Engelse film- en videokunst
- Sixpackfilm presenteert nieuwe Oostenrijkse film- en videokunst
- WRO presenteert de nieuwe Poolse film- en videokunst.

Programma
Het volledige gedetailleerde programmaoverzicht wordt eind maart bekend gemaakt.

Seminar en expertmeetings
Aanvullend op het festival met de screenings en een openbare mediatheek zijn er een seminar en expertmeetings over nieuwe technieken en hun mogelijkheden voor de distributie van videokunst In het seminar belichten prominente sprekers de huidige stand van zaken en aan de hand van casestudies stellen Nederlandse en internationale kunstenaars, onderzoekers en culturele instellingen hun activiteiten aan het publiek voor. Tijdens de expertmeetings wordt dieper ingegaan op de materie. De onderwerpen zijn onder andere de (traditionele) distributie praktijk, nieuwe initiatieven en nieuwe technieken en het gebruik van open source, creative commons en auteursrecht.

Kaartverkoop
Vanaf 1 april kan er telefonisch gereserveerd worden voor de video- en filmvertoningen via de kassa van de Balie, 020 553 5100.

Toegang
Dutch Open € 7,- (€ 5,- met korting) per screening
Passepartout Dutch Open (exclusief Seminar en expertmeetings) € 30,- (€ 22,50 met korting)
Seminar: € 50,-
Expert meetings € 12,50

Persaccreditatie:
Dutch Open en het Seminar hanteert een aantal selectiecriteria voor de uitgifte van perskaarten. In principe ontvangt iedereen een perskaart die verbonden is aan een krant, blad of ander medium dat aandacht besteedt aan beeldende kunst of media kunst. Indien nodig nemen wij contact met u op voor aanvullende informatie.
Contactpersoon pers: Marieke Istha, Communicatie Nederlands Instituut voor Mediakunst istha@nimk.nl

Informatie
info@dutchopen.org
020 623 7101

Medewerkers
Programmering: Joke Ballintijn, Peter van Hoof, Theus Zwakhals
Productieleiding: Arianne van der Veen
Publiciteit: Marieke Istha

Dutch Open wordt financieel mogelijk gemaakt door de Mondriaan Stichting, het Nederlands Fonds voor de Film, het VSB Fonds, het Amsterdams Fonds voor de Kunst en Holland Film.

Dutch Open wordt georganiseerd door het Nederlands Instituut voor Mediakunst, Montevideo/Time Based Arts en de Filmbank in samenwerking met de commissie Onderzoek en Ontwikkeling van het Nederlands Fonds voor de Film en De Balie.

Filmbank
Nederlands Fonds voor de Film