11 november tot en met 4 december 2011, de Bergkerk, Deventer

foto Wim Roose

Ter gelegenheid van het winnen van de Witteveen Bos-prijs voor Kunst Techniek 2011 is één van de Ideofonen van Dick Raaijmakers gereconstrueerd. Begin jaren zeventig werden door Raaijmakers drie installaties ontwikkeld waarin de luidspreker zelf aan het woord komt. Twee van deze Ideofonen vormen een belangrijk onderdeel van de expositie Raaijmakers die van 11 november tot en met 4 december 2011 is te zien in de Bergkerk in Deventer.

De expositie is een onderdeel van de Kunst Techniek-prijs en wordt op 10 november 2011 geopend in aanwezigheid van belangstellenden uit de kunstwereld en relaties en medewerkers van het Deventer ingenieursbureau. Voor de gelegenheid wordt de performance Ritueel Moment van Raaijmakers voor de tweede keer ooit opgevoerd. Deze compositie voor drie slagwerkers is speciaal gemaakt voor uitvoering in een kerk. Raaijmakers: ‘De kerk is feitelijk het muziekinstrument dat de structuur van de compositie laat horen: het gaat om eenvoud en ritmiek, maar is gelijktijdig ritueel. De eerste uitvoering was in de Pieterskerk in Leiden en ik vind het zeer passend dat de tweede uitvoering ook in een kerk gebeurt’.

Bij de inrichting van de expositie werkt Witteveen Bos onder meer samen met het Nederlands Instituut voor Mediakunst. ‘Zij leveren met hun kennis en expertise een belangrijke bijdrage aan de totstandkoming van de expositie. Voor hen een extra mogelijkheid tot verdieping in het werk van Raaijmakers en voor ons waardevolle input bij het organiseren van een breed toegankelijke expositie. Een mooi voorbeeld van een inspirerende samenwerking tussen een cultuurinstelling en het bedrijfsleven’, aldus Harry Webers, algemeen directeur bij Witteveen Bos.

Naast twee installaties biedt de expositie de bezoeker een breder inzicht in de vele werken die Raaijmakers heeft gemaakt.

De Bergkerk is geopend van dinsdag tot en met zondag van 11.00 – 17.00 uur.
De toegang is gratis.
Het adres van de Bergkerk is Bergkerkplein 1, 7111 EN Deventer.


Raaijmakers over de prijs
Raaijmakers (1930) is een veelzijdig kunstenaar en schepper van vele elektronische composities, ‘instructiestukken’ voor strijkensembles, fonokinetische objecten, ‘grafische methodes’ voor tractor en fiets, beeldende kunst, muziekscenische composities en muziektheaterproducties. Zijn werk is origineel en wereldwijd bekend. Hij bracht disciplines als beeldende kunst, film, literatuur en theater samen met de wereld van muziek. De 81-jarige kunstenaar is blij met de oeuvreprijs en de waardering voor zijn werk. De reconstructie van één van zijn werken is voor hem extra bijzonder. Het merendeel van zijn werken is ‘eenmalig’; zij veroorzaken een ontlading, uitvergroot in het moment waar je bij geweest moet zijn. Raaijmakers: ‘Ik zie mezelf als een soort laborant en uitvoerder van spontane ideeën, die ik wetenschappelijk wil uitwerken. De kunst is om je in te houden en weg te laten en om te overdrijven, maar wel met smaak’.

Tiende uitreiking Kunst Techniek-prijs
Naast de expositie bestaat de prijs uit een geldbedrag van vijftienduizend euro en een publicatie over het werk van de kunstenaar. Dit jaar wordt de Witteveen Bos-prijs voor Kunst Techniek voor de tiende keer uitgereikt. Witteveen Bos wil met de prijs haar bijzondere waardering uitdrukken voor de relatie tussen kunst en techniek en de ontwerpende creativiteit die kunst en techniek gemeen hebben. Eerdere winnaars waren Theo Jansen, Felix Hess, Giny Vos, Marnix de Nijs, John Körmeling, Gerrit van Bakel (postuum), Lawrence Malstaf, Edwin van der Heide en Geert Mul.
www.witteveenbos.nl/nl/prijs-voor-kunst-techniek