Van 25-08-2001 t/m 29-09-2001


Videoinstallaties, foto’s, tekeningen en sculpturen

In my movements I am trying to provoke a kind of dream state. An example would be when you are walking through the moors or when you are alone in a room you are in a kind of Internal landscape, this feeling is what my work is about.
Nan Hoover, 1983


Met de tentoonstelling DIALOGUE, works by Nan Hoover toont het Nederlands Instituut voor Mediakunst, Montevideo/Time Based Arts de verscheidenheid van het oeuvre van Nan Hoover (1931). Nan Hoover is altijd op zoek naar de beste vorm om haar idee tot uitdrukking te brengen. Daarbij wisselt ze indien nodig van medium waarbij ze eindeloze technische experimenten niet uit de weg gaat. Bijna vijftig jaar kunstenaarschap hebben haar ambitie niet verminderd, integendeel, tot op de dag vandaag werkt ze onverstoorbaar door aan haar grote en gevarieerde oeuvre.


De nadruk in de tentoonstelling ligt op haar videoinstallaties. Evenals vele generatiegenoten heeft zij het medium video van alle kanten benaderd. Het belangrijkste aspect was voor haar altijd dat de eigenschappen van het medium ervoor zorgen dat je er niet omheen kunt, zelf refereert ze naar ‘the illuminosity of the box of which you can’t escape’. Naast video-projecties en werk op monitor wordt er een nieuwe interactieve installatie black and white...(2001) getoond waarbij cameraregistratie het uitgangspunt vormt. Naast haar videowerk zullen ook een aantal van haar fotowerken, tekeningen en sculpturen tentoongesteld worden.

Sinds haar vroegste jaren wist Nan Hoover al dat ze kunstenaar wilde worden. Na haar studie aan het Cocoran Gallery School of Art, Washington D.C. legt ze zich toe op teken- en schilderkunst; ze werkt met grote vlakken, dikke lijnen en minimaal keurgebruik. In 1969 vertrok Hoover naar Amsterdam waar ze tot op heden woont en werkt. In 1973 stapt ze over naar film en video, omdat schilderkunst haar te 'subjectief' werd zo verklaarde ze later. In de jaren ‘70 en ‘80 maakte ze naam met haar videowerk en performances. In 1988 wordt ze benoemd tot professor aan de Düsseldorf Academy of Arts om de video en performance afdeling te leiden. In deze tijd gaat haar aandacht, als ware het een verzet zich te plaatsen in een discipline, terug naar teken- en schilderkunst. Onmiskenbaar in deze werken is haar ervaring in film, video en fotografie. Sommige tekeningen herinneren aan stills uit video door de gesuggereerde beweging en lichteffecten. Licht en schaduw blijven de belangrijkste componenten in haar beeldcomposities.


28 augustus >50% beeld
In dialogue with Nan Hoover
Lezing en presentatie van Nan Hoover
Toegang fl. 7,50 (studenten fl.5,-).
Deur open 20.00 u. Reserveren 020 6237101


Website Nan Hoover