04-12-2008


Een presentatie door Mercedes Vicente, curator en onderzoeker, Govett-Brewster Art Gallery, New Plymouth (NZ). Met een uitzonderlijke screening van videowerk van Darcy Lange, uit de collecties van de Appel en het Nederlands Instituut voor Mediakunst.

Darcy Lange (1946-2005) was een unieke en vooruitstrevende Nieuw-Zeelandse regisseur en videokunstenaar. In de jaren 1960 startte hij zijn carriere met sculptuur; na een tijd stapte hij echter volledig over naar film, video en fotografie.

In de vroege jaren 1970 produceerde Lange een reeks videowerken in zwart-wit die, door hun onderwerp en methodiek, sterk verschilden van de meeste videokunst uit die periode (die in veel gevallen toen mediumspecifiek, conceptueel of verbonden met performance was). Darcy Lange onderscheidde zich van zijn tijdgenoten door het feit dat hij werkte in de traditie van de sociale documentaire. Hij legde zich toe op het thema “mensen aan het werk”. In een aantal Engelse fabrieken, mijnen en scholen filmde hij lange videoshots van mensen die bezig waren met hun dagelijkse werkzaamheden en routines. Zijn methode was uniek: hij plaatste de mensen die hij filmde in een actieve rol, door het videomateriaal aan hen te vertonen en door rekening te houden met hun feedback bij de productie van het uiteindelijke werk. Deze communicatieve benadering wordt nog benadrukt door Darcy Lange’s wens om, bij vertoning, het publiek te stimuleren om actief te reageren. De resulterende reeks videowerken biedt een zeldzaam, gedetailleerd inzicht in alledaagse taken en semi-geautomatiseerde werkprocessen in de jaren ‘70.


A Documentation of Bradford Working Life


Een paar jaar later begon Lange aan een creatieve documentaire over de Maori, het volk dat Nieuw-Zeeland bewoonde toen het door de Europeanen werd ontdekt. Drie jaar lang maakte hij er opnames, voornamelijk over de inspanningen van de Maori om hun culturele identiteit te bewaken en om rechten te claimen over stukken land die een sacrale waarde voor hun hebben. Vervolgens bracht Lange een bezoek aan Nederland, waar hij in contact kwam met Rene Coelho, de oprichter van Montevideo (voorganger van het Nederlands Instituut voor Mediakunst), die hem assisteerde bij de montage en productie van de documentaire. Daarnaast ging Darcy Lange een artistieke samenwerking aan met Nederlandse wetenschappers: zijn opnames bij de Maori werden gebruikt in een onderzoeksproject van het Sociological Institute van de Universiteit Utrecht. De uitkomsten van het Maori Land Project werden tevens vertoond in een tentoonstelling in het Van Abbemuseum (januari-februari 1980).

Ter gelegenheid van een werkbezoek aan het NIMk plaatste curator Mercedes Vicente het oeuvre van Darcy Lange in context.

Een nieuwe monografie over Darcy Lange, met teksten van Guy Brett, Benjamin H.D. Buchloh, Dan Graham, Helen Legg en Mercedes Vicente werd gepubliceerd in december als co-productie van Ikon Gallery (Birmingham, UK) en Govett-Brewster Art Gallery (New Plymouth, NZ).

Darcy Lange in de NIMk-catalogus: http://catalogue.nimk.nl/artist.php?id=1409
Aanvang 20.00 uur
Entree 3,50 (2,50 met korting)
Reserveren aanbevolen 020 6237101
info@nimk.nl
Voertaal: Engels