event partnerorganisatie

Crossing borders

Van 30-09-2009 t/m 28-10-2009


Lilia Pérez Romero: Frontera V.2
Karen KLancel/Hermen: Paranoid Panopticum, Stalkshow, Tele_Trust


Het Exposorium van de Vrije Universiteit Amsterdam laat op de tentoonstelling Crossing borders een aantal interactieve installaties zien.

De Mexicaanse kunstenaar Lilia Pérez Romero heeft -gebaseerd op een lange portrettraditie in de kunst- de installatie Frontera V.2 ontwikkeld. Door middel van een touchscreen kan de bezoeker contact maken met portretten opgenomen in een virtueel bestand. De bezoeker kan zijn/haar eigen portret toevoegen, waardoor werkelijkheid en fictie zich met elkaar mengen.

De bezoeker wordt in de installatie Paranoid Panopticum achtervolgd door zijn eigen gespiegelde projecties, die binnen de geprojecteerde ruimte een dialoog aangaan met vooraf opgenomen beelden en teksten van een actrice.

De Stalkshow gaat over het toenemende gevoel van onveiligheid en isolatie in de openbare ruimte. De kern van het project is een rugzak, waarin een laptop met een touchscreen. Het is een draagbaar billboard, waarin een webcam zit. De webcam slaat het gezicht van de gebruiker op. Bezoekers kunnen via het touchscreen navigeren in een archief van statements over de dreiging van onveiligheid en isolatie, en er hun eigen statement aan toe voegen.

Tele_Trust biedt een hybride spelzone voor een proces dat het balanceren tussen de angst voor- en de wens tot contact met de ander laat zien. Tele_Trust is een ontmoetingsplaats in de openbare ruimte. Bezoekers kunnen tijdens de performance plaats nemen in een interactief gewaad, waarin kleine sensors zijn ingebouwd die contact met het videoscherm tot stand brengen.

Exposorium Vrije Universiteit
Locatie: De Boelelaan 1105, hoofdgebouw VU, hal begane grond t/o Facilitaire helpdesk
Ma t/m vrij 9.00-22.30 uur, za 9.00-15.30 uur (bereikbaar met tram 5 en 51, halte De Boelelaan)
Postadres: Exposorium Vrije Universiteit
De Boelelaan 1105, 1081 HV Amsterdam
www.vu.nl/exposorium

Met dank aan:
Nederlands Instituut voor Mediakunst, Zentrum für Kunst und Medientechnologie Karlsruhe (ZKM), Karlsruhe,
Mondriaan Stichting Interregeling, AFK, Amsterdam, V2_ Lab, Rotterdam