tentoonstelling

Clues

Van 15-05-1999 t/m 12-06-1999


een open-scenario tentoonstelling

Doug Aitken (USA), Thomas Buxo (NL) Pascale Gatzen (NL), Miklos Beyer (NL), Luisa Lambri (IT), Liza May Post (NL), Sean Snyder (USA), Hannah Starkey (GB), Alessandra Tesi (IT), Jane & Louise Wilson (GB)

Clues is een open-scenario tentoonstelling, samengesteld door Luca Cerizza (IT) en Marieke van Hal (NL). De bezoeker komt binnen en wordt uitgenodigd de rol van een detective te spelen, op zoek naar de aanwijzingen die een hypothetische moordenaar in de verschillende ruimtes van het instituut heeft achtergelaten. Hoewel de indicaties die de kunstwerken geven soms zeer stellig zijn, blijft de situatie onzeker, soms dreigend, dan weer absurd. En wie is de moordenaar: de kunstenaar, de curator, de kijker of iemand anders? Verschillende verhaallijnen zijn mogelijk. Het werk is afkomstig van acht jonge internationale kunstenaars die ieder vanuit een eigen idioom met video en fotografie werken en in deze expositie met een aantal specifiek geselecteerde werken zijn samengebracht.Doug Aitken
beweegt zich op het vlak tussen beeldende kunst en commercie. Zijn video installatie Cat House registreert het drama van een onverklaarbare en zich herhalende huiselijke neurose. Thomas Buxo ontwierp de afgelopen twee jaar de uitnodigingskaarten voor W139. Zijn gemanipuleerde fotobeelden scheppen een benauwende sfeer van onbehagen en leiden een steeds meer autonoom bestaan. Buxo presenteert i.s.m. schrijver Miklos Beyer en modevormgeefster Pascale Gatzen nieuw werk, speciaal voor Clues gemaakt. De ruimtes die Luisa Lambri fotografeert zijn zelfportretten die een zekere instabiliteit en desorientatie uitstralen. Evenals Doug Aitken zal zij dit jaar op de Venetie Biennale vertegenwoordigd zijn. Liza May Post laat in haar foto's verschillende identiteiten zien, die door een sfeer van absurde spanning steeds verhuld blijven. De video's van Sean Snyder analyseren de rol van technologische systemen die de relatie tussen urbanisme en stadsbewoners reguleren. Snyder nam deel aan Manifesta 2 en de Biennale in Berlijn. De foto's van Hannah Starkey laten momenten van dromerige eenvoud zien die een mysterieuze blik op alledaagse situaties geven. Alessandra Tesi's foto's (de serie Rosso) tonen de sporen die de tijdelijke bewoners in doodgewone hotelkamers achterlaten, terwijl haar video installatie Tic de l'Esprit een beeld geeft van ijdele pogingen om, met de sporen van gebruik, ook elk bewijs van schuldige aanwezigheid uit te wissen. In video's van Jane & Louise Wilson (zoals in 'Crawl Space' en 'Insert') treden de tweelingzusjes vaak zelf op in onalledaagse, soms spookachtige situaties. In september dit jaar exposeren de Wilsons met een overzichtstentoonstelling in de Serpentine Gallery in Londen.

Met dank aan:
KLM, British Council en de Nederlandse Ambassade in Bonn.