Van 12-08-2004 t/m 12-09-2004


Mediakunst-tournee door Nederland


De BIG M neemt het publiek mee op een visueel avontuur. Mediakunst in al haar facetten: van muziekvideo en stille poëzie tot het experimentele en anarchistische gebruik van digitale technieken. Kunst die op het eerste gezicht naadloos aansluit bij de huidige beeldcultuur, maar zich toch niet zonder slag of stoot gewonnen geeft. Er zijn niet alleen werken te bekijken, het publiek wordt ook uitgenodigd zelf aan de slag te gaan met video. Op elke locatie wordt er een VJ workshop gegeven. Het maken van live-videowerk in clubs heeft zich vanuit de underground breed verspreid. Vooral jonge makers houden zich bezig met deze VJ-cultuur. De workshop is een leuke en vooral praktische kennismaking met het VJ-fenomeen.

De workshop wordt gegeven o.l.v. Jaromil, de maker van de open source VJ software FreeJ. De workshop duurt 2 uur en je gaat naar huis met een cd met alle software die je nodig hebt om te VJ-en, en de kennis om die software te gebruiken.
Meer informatie: marloes@nimk.nl

Algemene informatie over de BIG M
FreeJ

FreeJ is een open source software voor het maken van live video. FreeJ biedt de mogelijkheid meerdere lagen video direct op het scherm te bewerken met effecten en filters. Je kunt zelf verschillende effecten inladen en aanpassen naar wens. Je kunt verschillende videobronnen mixen, zoals live camera-input (video4linux), DIVX en AVI files, PNG plaatjes en TEXT files (woord voor woord). Er wordt gewerkt aan het nog verder uitbreiden van de mogelijkheden.
FreeJ wordt ontwikkeld met de wens een vrij, gratis, flexibel product te bieden dat aanpasbaar is aan de wensen van de gebruiker; een vrije en open basis waar eenieder zijn eigen filters in kan ontwikkelen, door simpelweg in te haken op de al bestaande algoritmes en ze te combineren verdeeld over alle mogelijke videolagen. In samenwerking met het Nederlands Instituut voor Mediakunst zal er een serie FreeJ workshops worden gegeven op verschillende plaatsen in Nederland, van augustus tot december 2004.
http://freej.org/Dyne:bolic
Dyne:bolic is een GNU/Linux distributie, die simpelweg vanaf een CD draait, zonder dat je iets hoeft te installeren. Dyne:bolic herkent praktisch al je externe apparatuur zoals geluid, video, TV, netwerkkaarten, firewire, usb-apparaten en nog veel meer. Je hoeft niets te installeren, je hebt niet eens een harddisc nodig om een heel software operating systeem op jouw PC te laten draaien! Download de 'ISO-image', brand je eigen CD, reboot je machine en wat je terug krijgt is ware liefde ;^)
Dyne:bolic is ingezet, en zal in de toekomst nog meer worden ingezet tijdens de workshops van het Nederlands instituut voor Mediakunst. Het educatieve gebruik van de CD heeft ervoor gezorgd dat dyne:bolic zich verder heeft ontwikkeld tot educatief middel dat zorgt voor langverwachte makkelijke opbouw van workshops en een complete collectie multi-media software.