event partnerorganisatie

Archive 2020

van 17-05-2009 t/m 18-05-2009


Virtueel Platform organiseerde op 17 & 18 mei 2009 in Amsterdam Archive 2020, een internationaal evenement over mogelijke scenario’s voor online archivering van ‘digitally born’ content.

Digitaal geboren wijst op materiaal dat gecreëerd is met digitale apparaten (zoals geluidopnamen, digitale foto's, video, wetenschappelijke data), en dat geen analoge tegenhanger heeft (zoals print).

Het event richt zich op de levensduur en duurzaamheid van content die geproduceerd wordt door culturele organisaties of kunstenaars. In de expertmeeting onderzoeken we bestaande voorbeelden van dergelijke archieven (zie case studies hieronder) en analyseren we welke kwesties moeten worden aangepakt om behoud van digitale culturele content op de korte en lange termijn te waarborgen.

Het doel van Archive 2020 is om een lobby op te zetten voor de financiering van duurzame digitale archivering, en om de bredere culturele sector te kunnen informeren over de problemen en oplossingen.Zondag 17 mei 2009 / 14.00 – 15.00 (deur open 13.30) / Paradiso / Amsterdam


Lezing door Lev Manovich (professor of Visual Arts, University of California, San Diego) over databases, archieven en de toepassing van nieuwe analytische hulpmiddelen voor het visualiseren van culturele content. Na de lezing is er een informele meet-and-greet met Lev Manovich.

Lev ManovichMaandag 18 mei 2009 / 10.00 – 17.00 / Trouw Gebouw / Amsterdam


Expert meeting voor onderzoekers, media specialisten en beleidsmakers uit verschillende sectoren over online archivering, met name in Nederland maar met een internationale focus. 6 korte presentaties van case studies vormen de basis van deze dag.
Christiane Paul - Whitney Artport
Olga Goriunova - Runme.org Reversion
Eric Kluitenberg - De Balie streaming archive
Alessandro Ludovic - Neural.it
Esther Weltevrede - Archiving Web dynamics
Aymeric Mansoux - art.deb by GOTO10


Partners
Nederlands Instituut voor Mediakunst
Erfgoed Nederland www.erfgoednederland.nl
Digitaal Erfgoed Nederland www.den.nl

Registeer via de de website van het virtueel platform voor 1 of beide dagen

More information at http://en.wikipedia.org/wiki/Born-digital