31-10-2000


'Spelinzicht'

De vijfde >50% beeld avond staat in het teken van makers en experimenten uit de game cultuur. Spelinzicht richt zich op de relatie van computergames met beeldende kunst en vice versa.

Marc Schmidt / Loefje

Aan de hand van stellingen op verschillende gebieden leidt filmmaker en game regisseur Marc Schmidt het gesprek. Gekeken wordt naar het creatieve proces: spelen kunstenaars met de conventies uit de beelden kunst of uit de commercie? Het produktieproces: is er nog sprake van een ambacht waarbij de kunstenaar alles zelf verzint en maakt of is de kunstenaar slechts een van de schakels uit het produktieproces? En het resultaat: horen games thuis in de winkel of in het museum?

Spelleider Marc Schmidt praat met Mila Harmse, afgestudeerd aan de HKU, afdeling Kunst & Media Technologie en een van de bedenkers van TerraSonica, aan adventure game voor blinden; Jochem van der Spek, kunstenaar en creator van Loefje: in haar gesloten wereld beweegt Loefje hemel en aarde om de wereld vorm te geven, en mediakunstenaar Marnix de Nijs die met zijn machines de menselijke ervaringen op de proef stelt.

Het Nederlands Instituut voor Mediakunst, Montevideo/TBA organiseert bij elke nieuwe tentoonstelling >50% beeld, een reeks avondvullende themaprogramma’s. Er zal veel te zien zijn, want zoals de titel al aangeeft, moet de avond voor minimaal vijftig procent van de tijd gevuld zijn met beeld. Dit is dan ook de enige terugkerende factor in van het programma > 50% Beeld waarbinnen tapeprogramma’s, lezingen en performances zijn geprogrammeerd.

Spelinzicht vindt plaats in het kader van de tentoonstelling Over_Spel. Een tentoonstelling georganiseerd in samenwerking met Axis bureau voor de kunsten v/m met 13 (inter-) nationale kunstenaars die zich laten inspireren door zowel de conventionele- als de digitale spelcultuur. Tentoonstelling duurt van 28 oktober - 25 november. Galerie open van di - zat 13.00 - 18.00 uur.