Wat is er mis met de kunst?'

09-01-2001


Ine Poppe en Heiner Holtappels gaan naar aanleiding van de tentoonstelling Move it!, van 38 studenten van het Sandberg Instituut, in discussie over de vraag: wat is er mis met de kunst?

Voorafgaande aan de discussie schetsen beide sprekers hun persoonlijke visie op de kunst en het kunstbedrijf. Aan hand van hun eigen werk laten ze het onbehagen als drijfveer voor hun kunstenaarschap zien. In een korte analyse - refererend aan P. Sloterdijk's boek 'Kopernikanische Mobilmachung und ptolemäische Abrüstung' (1987)- wordt de ontwikkeling van de moderne kunst als crisis beschreven die nog niet helemaal overwonnen is.

Misschien bieden de nieuwe technologieën mogelijkheden voor de kunst om het verloren terrein van de betekenis opnieuw te bezetten. Welke rol is hierbij voor de kunstopleidingen weggelegd? Polemiek en zelfkritiek zijn niet alleen middel maar ook doel van deze avond.

 


Heiner Holtappels is directeur van het Nederlands Instituut voor Mediakunst, Montevideo/Time Based Arts en docent aan de Hogeschool voor de Kunsten, Arnhem.

Ine Poppe is multimediakunstenaar en documentairemaker voor o.a. de VPRO,VARA, WWW, RTL5 en KRO en schrijver voor het NRC Handelsblad.