The Postman is a Genius

Van 29-08-2003 t/m 18-10-2003


Experience and Imagination in Seoul

Flyingcity, Im heung-soon, Jo seub, Koh seung wook, Park hwa young and Rhii jewyo

De tentoonstelling The Postman is a Genius: Experience and Imagination in Seoul laat zien hoe Zuid-Koreaanse kunstenaars het leven ervaren in één van de grootste steden ter wereld: Seoul. In hun werk tonen ze ervaringen en fantasieën over hun leven in een stad met 12 miljoen inwoners. De kunstenaars zijn tussen de 30-35 jaar en de achtergrond van deze generatie wordt getekend door de immense politieke, economische en stedelijke veranderingen die de laatste tientallen jaren in Seoul hebben plaatsgevonden. De behoefte om de gevolgen van deze veranderingen te verbeelden is de drijfveer van deze kunstenaars. Niet alleen hoe Seoul er nu uitziet, maar juist ook wat vergeten en onderdrukt is tijdens het veranderingsproces van de afgelopen tientallen jaren komt aan bod. Met hun werk tekenen ze protest aan tegen dat wat vergeten is. Hun benadering van dat probleem is overheersend luchtig en grappig, maar de ondertoon is melancholiek en serieus.



Tentoonstellingstekst door Mark Kremer

De kunstenaars hebben gebruik gemaakt van diverse media. De werken variëren van video's gefilmd in documentaire stijl tot fantasiefilms, van fotografie tot tekeningen. Ook zijn er kartonnen modellen van de ideale stad gemaakt door kinderen onder begeleiding van kunstenaarsgroep Flyingcity

Een extra videoprogramma gaat verder in op hoe de stad verbeeld wordt in hedendaagse Zuid-Koreaanse videokunst. Kunstenaars in dit videoprogramma zijn: Bae young-hwan, Hoi jung-kwa, Kim Beom, Kim ji-hyun, Lim Minouk & Frederic Michon, Mixrice, Park Hye-sung en Park se-jin.



The Postmen is a Genius
is tot stand gekomen door de gezamenlijke organisatie van het Nederlands Instituut voor Mediakunst en het Marronnier Art Center (MAC) van de Korean Culture and Arts Foundation, Seoul. De tentoonstelling is het resultaat van een samenwerking tussen Mark Kremer, gastcurator van het Nederlands Instituut voor Mediakunst en Beck jee-sook, curator van het MAC. De tentoonstelling vindt plaats in het kader van Facing : Korea, een viertal tentoonstellingen met Zuid-Koreaanse kunstenaars. Deze worden gelijktijdig geopend op 28 augustus in vier Amsterdamse instellingen: De Appel, Foam, Canvas International Art en het Nederlands Instituut voor Mediakunst.

Noot voor de pers: Curatoren en kunstenaars zijn een week voor de opening aanwezig. Neem contact op als u hen wilt spreken.

Voor meer informatie / beeldmateriaal:
Marieke Istha (communicatie) T 020 6237101
Openingstijden tentoonstelling: dinsdag - zaterdag van 13.00 - 18.00 uur
Toegang: 2,50 / 1,50|