techno²

Van 09-07-2005 t/m 23-07-2005


Tentoonstelling in samenwerking met het 5 days off festival

Kunstenaars tentoonstelling: Bat Ratar, Nathalie Bruys, Candela 2, Farmers Manual, Grønlund – Nisunen, Edo Paulus & Robert Jan Leegte, Jan-Peter E.R. Sonntag en Telco Systems

Tijdens 5 days off zijn in het Nederlands Instituut voor Mediakunst onder de titel techno² acht spectaculaire geluidsinstallaties en twaalf performances te zien. De rode draad van techno² is de wijze waarop de techno- en alternatieve elektronische muziekcultuur invloed heeft gehad op beeldende kunst en mediakunst, die op hun beurt weer van invloed zijn op de ontwikkeling van de techno en elektronische muziek.

Tal van aspecten uit de techno en elektronische muziek zijn terug te vinden in de installaties en de vijf performanceavonden van techno². De ruimtelijke kwaliteiten van muziek en geluid; het tijdelijk ontsnappen aan de dagelijkse werkelijkheid; het opzoeken van de grens waar het onduidelijk wordt of het nu de mens of de machine is die de muziek of het beeld 'veroorzaakt'.

Het Finse duo Grønlund - Nisunen presenteert Ultrasound een installatie waar slechts heel lokaal geluid te beluisteren valt; geluid in de vorm van een straal. Van de internationale groep Farmers Manual kunt je helmen lenen die meditatieve ultrasone golven door je hoofd sturen. A Momentary Lapse van het Duitse duo Candela 2 laat de toeschouwer zijn eigen audio- en beeldsculptuur maken en Nathalie Bruys zal een geheel nieuwe installatie maken en de nieuwe installatie van Telco Systems beleefd zijn wereldpremière.



LIVE PROGRAMMA techno²
13 - 17 juli
In het live programma van techno² trekt een stoet aan verschillende Live Cinema acts en alternatieve geluidsperformances voorbij. Codespace (CH) neemt je mee op een hypnotische reis over virtuele glooiingen en door kristallen constructies voortgebracht door algoritmische processen. De performance van de Aymeric Mansoux (FR) en Tom Schouten (BE) is een groeiend proces. De vier mannen van Institut für Feinmotorik (DE) doet het strikt analoog met acht draaitafels zonder naald. Alle Live optredens duren ongeveer 25 minuten en vinden plaats tussen 20.00 en 22.00 uur in het Nederlands Instituut voor Mediakunst.

Woensdag 13 juli
ZTB1.2, Martijn van Boven www.474746.org
Resonancity, Derek Holzer, Sara Kolster www.sarako.net/resonancity.html
Marc LeClair met een experimentele dj set
Donderdag 14 juli
Candela2 www.candela2.net
Bas van Koolwijk www.umatic.nl/info_bas.html
Vrijdag 15 juli
Aymeric Mansoux http://320x200.goto10.org
Marloes de Valk http://no.systmz.goto10.org
Do we really need metadata?, Tom Schouten http://zwizwa.goto10.org
Zaterdag 16 juli
Gert Jan Prins www.gjp.info
Institut für Feinmotorik www.khm.de/~flw/feinmotorik
zondag 17 juli
Codespace www.kat.ch/jasch/codespace.html
Fo.am www.fo.am



Noise Cabin
woensdag 13 t/m zondag 17 juli – Melkweg
Tijdens het programma in de Melkweg gedurende 5 Days Off kan de bezoeker kennis maken met een nieuw clubconcept. Jan St. Werner (Mouse On Mars / STEIM) maakt, in zowel ruimtelijke als muzikale zin, een nieuw ontwerp voor een clubruimte in één van de zalen van de Melkweg. Werner (de) doet dat samen met de internationaal opererende kunstenaars Diango Hernandez (cu), Rosa Barba (de/it) en Anne Pohlmann (de).



5.1 Surround
Donderdag 14 juli - Paradiso
In samenwerking met Native Instruments brengen Speedy J en Richard Devine vanavond een live set die gebruik maakt van een 5.1 Surround opstelling. De opstelling biedt muziek vele nieuwe mogelijkheden in zowel composities als in geluid. Verwacht een zeer gevarieerde en experimentele set!



Workshop Native Instruments
woensdag 13 t/m zaterdag 16 juli – Melkweg Cinema
Native Instruments (NI) is een van de grootste spelers op het gebied van audiosoftware. Brian Smith van NI geeft je een gedetailleerde omschrijving van live en studio instrumenten, waaronder Reaktor, Absynth, Kontakt en andere NI producten. De workshops duren twee uur en de voertaal is Engels.

Meer informatie 5 days off: www.5daysoff.nl