Lentekriebels!

Van 04-03-2006 t/m 18-03-2006


Tentoonstelling met 4 prikkelende premières van jong Amsterdams’ talent

Sami Kallinen, Magnus Monfeldt, Guido van der Werve en Stefanos Tsivopoulos

Opening vrijdag 3 maart 17.00 uur

De lente komt eraan! Bij uitstek een periode waarin alles tot bloei komt. Het Nederlands Instituut voor Mediakunst geeft alvast een voorproefje op de lente in een tentoonstelling van ontluikend talent. Lentekriebels! presenteert maar liefst vier prikkelende premières van opkomende videokunstenaars uit Amsterdam.

Gedurende twee weken toont Lentekriebels! video- en installatiewerk van Sami Kallinen, Flow, Magnus Monfeldt, The Deprived Eye part I & II: 'Do you see the same blue as me?', Guido van der Werve, Nummer 5 en Stefanos Tsivopoulos, The Stunt.

Sami Kallinen - Flow (5’20’’, 2005-2006)
De werk Flow van Sami Kallinen is een poetisch werk en tegelijkertijd een erg verontrustende video installatie waarin mensen verschillende stemmingen doormaken terwijl ze lijken te zweven in slow motion in een onbepaalde ruimte. Als in een droom lijken er geen grenzen in tijd en ruimte te bestaan. Af en toe worden de lichamen door elkaar geschud door sterke emotionele uitbarstingen. Net als andere werken van Kallinen worden extreme en radicale gevoelens in een onbevangen en bewegende, maar nooit melodramatische, manier getoond.

Magnus Monfeldt
- The Deprived Eye part I (11’25’’, 2006) & part II (5’35’’, 2005/2006)
The Deprived Eye onderzoekt net als vele andere werken van Magnus Monfeldt het geheugensysteem. Op twee schermen worden grafisch patronen van zwarte en witte lijnen vertoond. De beweging van deze lijnen is zo neergezet om associaties met natuurlijke en stedelijke settings teweeg te brengen. Dit soort lijnen zijn vaak gebruikt in onderzoek naar de werkwijze van de meest complexe structuur in het heelal: het menselijk brein. Met monsterlijke experimenten bij jonge katten hebben wetenschappers geprobeerd te begrijpen hoe en waar geheugen wordt opgeslagen. De katten groeiden op in een horizontaal en verticaal gestreepte omgeving met één dichtgenaaid ooglid. Hun ‘verstoten’ oog (deprived eye) werd na verloop van tijd geopend nadat de richting van de lijnen veranderd was, terwijl hun hersenactiviteit werd geregistreerd. Het concept dat het onderzoek omvatte was: “alleen als we ons konden afsluiten van ons geheugen, kunnen we de wereld zien met nieuwe ogen'.

Guido van der Werve
- Nummer vijf “b” (3’15’’, 2006)
In zijn videowerk Nummer vijf “b” laat van der Werve de a capella-band Achteloos optreden. Zij spelen het nummer “He’s Got the Whole World in His Hands”, een van de meest bekende religieuze Amerikaanse nummers, terwijl de gitarist schijnbaar onder invloed “I’ve got the whole world in my hands” speelt. Net als veel van de andere werken van Guido van der Werve heeft het verhaal een humoristisch en melancholisch randje wat leidt tot een verrassend einde.

Stefanos Tsivopoulos - The Stunt (3’ loop, 2006)
Het werk The Stunt is een dubbele videoprojectie van een vechtscène. Twee professionele stuntmannen spelen stereotiepe geweldsscènes uit films na. Elke stoot, slag of schop is als een woord of zin. De herhaling van de scène is een bevestiging van zichzelf en vergroot de gebeurtenis uit, daarbij zichzelf tegelijkertijd afvragend of het zo haar authenticiteit en originaliteit kan behouden. Door de actie van inhoud te scheiden, wordt de scène vanzelfsprekend het eindproduct van een nauwkeurige constructie.