Over Spel

Van 28-10-2000 t/m 25-11-2000


Installaties:
Camille Utterback & Romy Achituv (USA), Marita Liulia (FIN), Annika Larsson (SWE), Arno Coenen (NL), Andy Best & Merja Puustinen (FIN), Jochem van der Spek (NL)
Games:
Natalie Bookchin (USA), Eric Zimmerman (USA),
Josephine Starrs & Leon Cmielewski (AUS) en meer.....

Het Nederlands Instituut voor Mediakunst, Montevideo/Time Based Arts (NIM) en Axis, bureau voor de kunsten v/m organiseren in de periode van 28 oktober - 25 november een tentoonstelling met kunstenaars die zich laten inspireren door de spelcultuur.

Arno Coenen / Last Roadtrip

De 'homo ludens' (de spelende mens) is door de digitale cultuur in ere hersteld. Internet, cd-roms en andere interactieve media stimuleren de gebruiker tot een speelse speurtocht naar informatie in een omgeving van bewegende animaties en geluid. Kenmerkend voor deze ontwikkeling is de opmars van commerciële video -en computerspellen (games). De invloed van games, gespeeld door jong en oud, is ook terug te zien in het werk van veel kunstenaars. De specifieke structuur en esthetiek van games hebben aanleiding gegeven tot andere (niet lineaire) verhaallijnen, beeldtaal en geanimeerde representaties. De tentoonstelling toont kunstenaars die op zeer verschillende wijze elementen uit de gamewereld gebruiken in hun werk.

Marita Liulia / Son of A Bitch

Arno Coene
n neemt ons in zijn Last Roadtrip mee naar Amerika. Het is een hallucinerende tocht door ‘real-virtuality’, door de hyperreële landschappen van ‘the Far West’. Tegelijk smaakloos en kleurrijk verdringt de virtuele camera zich in de symbolen van Amerika’s ‘white trash’, Ronald Mc D., suburb paranoia en huiselijk geweld.

Marita Liulia
toont de installatie Son of A Bitch, a dive into masculinity, een cd-rom met een filmisch karakter. In haar zoektocht naar de ideale man komt ze uit in het appartement van psychoanalyticus en mannen-expert Jack L. Froid. De man zelf verdwijnt op mysterieuze wijze maar hij laat een kamer vol met nieuwe wetenswaardigheden over het mannelijke geslacht achter.

Andy Best en Merja Puustinen / Iceborg

In het interactieve werk van Andy Best en Merja Puustinen staat de esthetiek uit de science fiction centraal. In hun meest recente werk Iceborg presenteren zij een science fiction wereld, waarin traditionele rolmodellen van mannen en vrouwen tot het verleden behoren.

Annika Larsson / Perfect Game

Annika Larsson
grijpt terug naar 'ouderwetse' spellen. In haar video Perfect Game zijn drie mannen mikado aan het spelen. Gehaald uit hun werksituatie zet Larson de mannen in het middelpunt van haar eigen ‘non-narrative’ performance. De indringende en gedetailleerde manier waarop zij haar spelers neerzet stimuleert de claustrofobie van de leegte, waarin alleen Larson de volle controle heeft.

Camille Utterback en Romy Achituv / Text Rain

Lichaam en taal vormen het uitgangspunt in de installatie van Camille Utterback en Romy Achituv. In Text Rain wordt de toeschouwer performer door te spelen met de letters van een gedicht.
Naast de installaties zijn ook een aantal internetgames te zien die de conventionele game taal, -structuur en/of esthetiek op een kritische manier herzien.



INSTALLATIES
Camille Utterback & Romy Achituv (USA)
Text Rain (1999)
http://fargo.itp.tsoa.nyu.edu/~camille/

Marita Liulia (FIN)
Son Of A Bitch (SOB) (1999)
http://www.medeia.com

Annika Larsson (SWE)
Perfect Game (1999)
http://www.annika.x-i.net/frame.html

Arno Coenen (NL)
The Last Roadtrip (2000)
http://www.solidrocketboosters.com/

Andy Best & Merja Puustinen (FIN)
Iceborg (2000)
http://www.iceborg.com

Jochem van der Spek (NL)
Conversation (1997)
Interleaving Patterns II (1997)



GAMES

Natalie Bookchin (USA)
Intruder (1999)
http://www.calarts.edu/~bookchin/intruder/

Eric Zimmerman (USA)
Sissy Fight (2000)
http://www.sissyfight.com

Josephine Starrs & Leon Cmielewski (AUS)
Bio-Tek Kitchen
Dream Kitchen (2000)
http://www.anat.org.au/resistant-media/Bio-Tek/
http://starrs.banff.org/

 

De tentoonstelling Over_Spel vindt plaats in het kader van een game manifestatie (***Gameshow***) georganiseerd door Axis, bureau voor de kunsten v/m. Informatie hierover Axis T 020 4274525 www.axisvm.nl