Rene Coelhoprijs 2009

15-09-2009


Voor de René Coelhoprijs heeft het NIMk alle Nederlandse kunstacademies gevraagd een voordracht te houden van een student die eindexamen heeft gedaan op het gebied van audiovisueel / nieuwe media. Ook de programma commissie van het NIMk selecteerde tijdens de eindexamenexposities kandidaten van verschillende academies. Uit alle inzendingen is inmiddels de shortlist gemaakt.

De prijs, die is genoemd naar René Coelho - de oprichter en voormalig directeur van het Instituut - bestaat uit een bedrag van € 2500,- en het aanbieden van productiefaciliteiten ter waarde van € 2500,- om een nieuw werk te maken. Dit houdt in dat de prijswinnaar bijvoorbeeld zelfstandig of met ondersteuning van een editor kan werken in de montageruimtes, gebruik kan maken van de opnameapparatuur of van de computerfaciliteiten inclusief programmeurs in het Artlab. De prijswinnaar krijgt 6 maanden de tijd om een nieuw werk te maken en binnen een jaar na de uitreiking van de prijs zal het nieuwe werk middels een presentatie in het Nederlands Instituut voor Mediakunst worden getoond.

Tijdens een speciale avond op 15 september worden de werken van de 9 genomineerde studenten van de René Coelhoprijs 2009 middels een filmprogramma (& registraties) gepresenteerd. Een externe jury onder voorzitterschap van artistiek directeur, Heiner Holtappels, kiest die avond de winnaar op basis van het eindexamenwerk en het projectplan voor een nieuw te maken werk.

Shortlist 2009

Jeong Yoon Ahn
Academie Minerva, Groningen

Jeong Yoon Ahn The Hymn of a Republic 2009

Hessel Stuut
Hogeschool voor de Kunsten, Utrecht

Matthijs Diederiks
Barbara Amalie Thomsen
Susan Lanting
Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam

Eric Parren
Rachida ZIANI ism Dewi de Vree
Branko Miliskovic
Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag

Eric Parren Genepool (2009)

Witte van Hulzen ism Sander Breure
ArtEZ hogeschool voor de kunsten, Arnhem