Sonic Voices, Rocking Hard

Van 30-08-2008 t/m 02-11-2008


opening 29 augustus, 17.00

Guy Bar Amotz, Bunny Rabbit & Black Cracker, Nathalie Bruys, Heidi Happy, Kim Hiorthøy, Christine Ödlund, Jonas Ohlsson, planningtorock, Jan Rohlf, Lina Selander, Annika Ström, Venour en video-clips voor Björk, the Knife en CocoRosie.

Nathalie Bruys is geluidskunstenaar en co-curator van 'Sonic Voices, Rocking Hard'. Haar werkwijze vormde het hart van de tentoonstelling. Bruys is geïnteresseerd in een multidisciplinaire kunstpraktijk. Naast de fascinatie voor geluid en muziek deelde de kunstenaars die Bruys voor deze tentoonstelling bijeen bracht deze wijdvertakte belangstelling.

 Tentoonstellingstekst Sonic Voices
Sonic Voices, Rocking Harddoor Petra Heck read more »

 De stille kracht van het geluid
Artikel door Tim van der Heijden naar aanleiding van de tentoonstelling Sonic Voices, Rocking Hard read more »
Lees hier de recensie Mister Motley magazine


'Sonic Voices, Rocking Hard' toonde een persoonlijke keuze van Bruys uit zeer diverse benaderingen en kunstvormen waarin gebruik wordt gemaakt van geluid en muziek. De werken zijn gemaakt door jonge kunstenaars met uiteenlopende achtergronden. Wat ze gemeen hebben is een grote voorliefde voor muziek, geluid en kunst binnen hun veelzijdige artistieke universum.
'Sonic Voices, Rocking Hard' presenteerde tot de verbeelding sprekende vormen van 'geluidskunst' waaronder speakersculpturen van Guy Bar Amotz en tekeningen van Jonas Ohlsson, Kim Hiorthøy, Nathalie Bruys en Jan Rohlf waarin geluid een rol speelt. Annika Ström toonde haar video: 'The Missed Concert' en een tekstwerk. Van Ohlsson, Hiorthøy, Ström en Bruys was naast bovenstaand werk ook een cd met hun muziek te beluisteren. Er waren hiervoor luisterposten gecreëerd. Het beeldende en muzikale werk dat zij maken werd in 'Sonic Voices, Rocking Hard' met elkaar in verbinding gebracht.

Hiernaast waren er werken te zien van muzikanten/kunstenaars die bekender zijn met de muzikale creaties dan van het beeldende werk. Zo maakte Planningtorock voor deze tentoonstelling een video-installatie met props die in haar video(clips) voorkomen. Verder werd er een voor Björk gemaakte 3D videoclip van Encyclopedia Pictura in installatievorm getoond. En waren er in de video-lounge op de begane grond een aantal video-clips te zien: voor the Knife, CocoRosie, Bunny Rabbit & Black Cracker en 'du da, ich da' van Heidi Happy waarmee ze in 2008 afgestudeerde aan de Rietveld Academie. Hier werd geen onderscheid gemaakt tussen muzikant en beeldend kunstenaar of tussen beeldend kunstenaar en filmmaker. En een aantal makers zijn zelfs tegelijkertijd de makers van de muziek.

Nathalie Bruys haalde haar inspiratie uit bovenstaande vormen van geluidskunst en muziek en toonde ook haar persoonlijke multi-disciplinaire praktijk in deze tentoonstelling. Ze presenteerde naast een nieuwe installatie, tekeningen en een cd, het webproject 'Soundmuseum' dat zij met Katja van Stiphout initieerde. Het 'Soundmuseum' was voor de tentoonstelling in een geluidsinstallatie gevat en ging op 14 september 2008 in het NIMk officieel de lucht in. In het 'Soundmuseum' werden online geluidstentoonstellingen samengesteld en werden geluiden van geluidskunstenaars gebundeld en gearchiveerd.
Tijdens de Uitmarkt op 29, 30 en 31 aug. vonden op de Stubnitz boot op de kop van het Java-eiland optredens van een aantal kunstenaars uit de tentoonstelling plaats. Kim Hiorthøy Nathalie Bruys draaide op die dagen en Planningtorock sloot de avond af met een optreden.

Openingstijden tentoonstelling; di t/m za en elke 1e zondag van de maand 31 aug en 14 sept van 1300 – 1800 uur.
Toegang 2,50 (1,50 met korting)

Met dank aan:
Powered by BeamSystems
Videoclip van Encyclopedia Pictura voor Bjork, Wanderlust, 2008
Guy Bar Amotz, New Transport Busking Band, 2006