Rene Coelhoprijswinnaar 1999

05-03-1999


Mayumi Nakazaki wint René Coelhoprijs

Sushi's world (1999) - een multi-culturele comedie van de vorig jaar aan de Rietveld afgestudeerde Mayumi Nakazaki (1970, JPN) is door de jury van de René Coelhoprijs uitgekozen als de winnaar. De prijs, die is genoemd naar René Coelho - de oprichter en voormalig directeur van Montevideo - bestaat uit een bedrag van fl. 2.500,- en het aanbieden van productiefaciliteiten ter waarde van fl. 7.500,- om een nieuw werk te maken. Binnen een half jaar na de uitreiking van de prijs zal het bekroonde eindexamenwerk en het nieuwe werk middels een tentoonstelling in de galerie van het Nederlands Instituut voor Mediakunst worden gepresenteerd. Door negen Nederlandse academies is werk van een eindexamen-student aangedragen waaruit een selectie is gemaakt.


Juryleden:

Hedwig Fijen (organisator Manifesta 1 / freelance curator)
Danielle Kwaaitaal (beeldend kunstenaar)
Simon den Hartog (interim directeur Jan van Eyck Academie)
Voorzitter: Heiner Holtappels (directeur Nederlands Instituut voor Mediakunst)

Motivatie:
De korte film Sushi's world bevat een vlotte, verrassende verhaalstructuur en een interessante interculturele gelaagdheid; het werk is gemaakt door een Japanse kunstenaar, de hoofdrolspelers zijn Afrikaans en het verhaal is gefilmd en speelt zich af in Nederland. Vooral de absurdistische geest die uit de multiculturele komedie spreekt, heeft tot grote waardering van de jury geleid. Terloops en met humor weet Nagasaki kwesties als de tegenstellingen tussen Oost en West, en de problematiek tussen man en vrouw aan de orde te stellen. Daarnaast is het werk zeer vakbekwaam gemaakt; het is oorspronkelijk opgenomen met een digitale videocamera, vervolgens in de computer gemonteerd en uiteindelijk op 16 mm film overgezet. Sushi's world is een eenvoudig verhaaltje met scherpe hoeken. Deze verschillende ingrediënten en de manier waarop ze zijn gestructureerd, maken het tot een bijzonder aantrekkelijke en uitdagende film.

Achtergrond:
Mediakunst omvat allang meer dan alleen video. Ook een cd-rom produktie had de René Coelhoprijs kunnen winnen, of een Internet project. In dit geval is het een korte 16mm film geworden, waarmee het Nederlands Instituut voor Mediakunst, Montevideo/TBA aantoont dat het begrip 'mediakunst' breed wordt opgevat. Dit sluit aan bij de ontwikkeling dat beeldend kunstenaars tegenwoordig hun werk presenteren op zowel filmfestivals als in galeries en musea, en dat de scheidslijnen tussen de instellingen die de verschillende disciplines 'afnemen' aan het vervagen zijn. Daarnaast is een ontwikkeling waar te nemen dat beeldend kunstenaars - denk aan: Eija-Liisa Ahtila, Ann-Sofie Sidèn of Tracey Moffatt, die allen eerder bij Montevideo/TBA exposeerden - aantonen dat ze steeds vaker de filmtaal hanteren in hun produkties. Hun werken op film/video/dvd wenden een narratieve verhaallijn aan, die vaak op uiterst professionele wijze wordt uitgevoerd.