Rene Coelhoprijswinnaar 2000

05-03-2000


Jens Lueg wint René Coelhoprijs

Tot winnaar van de René Coelhoprijs heeft de jury Jens Lueg, eindexamenstudent van de Minerva Academie in Groningen, uitgeroepen.

De prijs, die is genoemd naar René Coelho - de oprichter en voormalig directeur van het Nederlands Instituut voor Mediakunst, Montevideo/Time Based Arts - bestaat uit een bedrag van fl. 2.500,- en het aanbieden van produktiefaciliteiten ter waarde van fl. 7.500,- om een nieuw werk te maken. Binnen een half jaar na de uitreiking van de prijs zal het bekroonde eindexamenwerk en het nieuwe werk middels een tentoonstelling bij het Nederlands Instituut voor Mediakunst worden gepresenteerd.

Juryleden:
Ineke Schwartz (publicist)
Paul Perry (beeldend kunstenaar)
Arjon Dunnewind (directeur Impakt Festival Utrecht)
Voorzitter: Heiner Holtappels (directeur Nederlands Instituut voor Mediakunst)

Juryrapport:
In de installatie Restart_ (2000) wordt door middel van verschillende media een persoonlijk verhaal verteld. In een donkere ruimte staat een monitor met op scherm het woordje ?start?. Met een klik op de muis begint het zes minuten durende verhaal over afscheid en herinneringen, het verloop van tijd en het verschil tussen hetgeen zich in en buiten je hoofd afspeelt. Wanneer een projector begint te ratelen en een antwoordapparaat aanslaat, schrikt de kijker op uit de concentratie waarmee hij de geanimeerde tekst en beelden op het beeldscherm bekeek en daarmee uit Luegs poëtische wereld.

De jury waardeert zowel de ingetogen wijze waarop Jens Lueg met de diverse media omgaat als de manier waarop hij ze met elkaar combineert (cd-rom, filmprojectie, antwoordapparaat). Zonder veel technisch vertoon en met een goed gevoel voor timing weet Lueg een subtiele, intieme sfeer te creëren, een stemming van herinnering en mijmering, van dichtbij en veraf. Lueg heeft zo een geheel eigen manier gevonden om met nieuwe media om te gaan en het publiek te betrekken bij zijn verhaal. Het werk is poëtisch, de vorm eenvoudig, de uitdrukking groot. De jury is van mening dat Jens Lueg de faciliteiten bij het Nederlands Instituut voor Mediakunst goed kan aanwenden om op zijn eigen wijze een nieuw werk te maken.