Rene Coelhoprijswinnaar 2003

05-03-2003


Guido van der Werve wint Rene Coelhoprijs 2003

Het werk Nummer twee van de aan de Rietveld Academie Amsterdam afgestudeerde Guido van der Werve is door de jury van de René Coelhoprijs uitgekozen als de winnaar. De prijs, die is genoemd naar René Coelho - de oprichter en voormalig directeur van het Nederlands Instituut voor Mediakunst - bestaat uit een bedrag van € 1250,- en productiefaciliteiten ter waarde van € 3500,- om een nieuw werk te maken.
Binnen een half jaar na de uitreiking van de prijs zullen het bekroonde eindexamenwerk en het nieuwe werk middels een tentoonstelling in de galerie van het Nederlands Instituut voor Mediakunst worden gepresenteerd. Door negen Nederlandse academies is werk van een eindexamen-student aangedragen waaruit een selectie is gemaakt.

De jury was bijzonder onder de indruk van Van der Werve's meest recente film Nummer twee. De film lijkt met een 'stunt' te beginnen op het moment dat de kunstenaar op straat wordt geschept door een auto. Op de bruuske montage die het beeld meteen daarop afkapt, volgt een uitstapje naar het dromenland uit de wereld van de film. Een ME bus rijdt de straat in, waar vijf ballerina's uitstappen die een korte dans opvoeren nabij het slachtoffer. Deze surrealistische combinatie van beelden zou gemakkelijk larmoyant of lachwekkend kunnen worden, maar dank zij de strakke, haast zakelijke regie is de film, integendeel, verwonderlijk en ontroerend. De jury van de René Coelhoprijs bewondert de moed waarmee een stereotype beeld van schoonheid hier wordt opgevoerd - als was het voor het eerst.

De korte 'registraties' die Guido van der Werve tot nu toe heeft gemaakt, staan in de klassiek modernistische traditie, op het snijvlak van film-, video-, en performancekunst. Zij maken de jury nieuwsgierig naar het vervolg. Voor de langere film die Van der Werve wil gaan maken, in het schemergebied tussen film- en videokunst, vormt zijn kleine maar fijne oeuvre tot nu toe in elk geval een veelbelovende opmaat.Zie voor een kort fragment: http://catalogue.nimk.nl/

De jury bestond uit:
Martijn Veldhoen, kunstenaar
Wilma Sütö, kunstcriticus en conservator Stadscollectie Rotterdam, Museum Boijmans Van Beuningen
Marieke van Hal, General coordinator International Foundation Manifesta
Heiner Holtappels, Directeur Nederlands Instituut voor Mediakunst, voorzitter