Rene Coelhoprijswinnaar 2004

05-03-2005


Joost Bakker wint René Coelhoprijs 2004

Joost Bakker afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten Arnhem is door de jury uitgekozen als de winnaar van de René Coelhoprijs 2004. De prijs, die is genoemd naar René Coelho - de oprichter en voormalig directeur van het Nederlands Instituut voor Mediakunst - bestaat uit een bedrag van € 1250,- en productiefaciliteiten ter waarde van € 3500,- om een nieuw werk te maken. Door acht Nederlandse academies is werk van een eindexamenstudent aangedragen waaruit een selectie is gemaakt.
Binnen een half jaar na de uitreiking van de prijs zal het bekroonde eindexamenwerk en het nieuwe werk in het Nederlands Instituut voor Mediakunst worden gepresenteerd.

Juryrapport:
Algemene opmerking van de jury: De jury was teleurgesteld over de selectie die de academies maakten uit het aanbod van de afgestudeerden van hun academie. Volgens de jury werd niet altijd het beste werk van de afdeling gekozen.

De prijswinnaar Joost Bakker:
Het werk van Joost Bakker bestaat voornamelijk uit getekende animaties en daarnaast uit ruimtelijke objecten. De grote waardering van de jury ging uit naar de animaties, getekend met potlood en houtskool. Inhoudelijk tonen zijn animaties absurde verhalen van b.v, een voetbalveld op een hoog gebouw, waar iemand komt om de hoekvlagen te stelen of een architectuur waarbij boven en onder geen rol spelen en twee bungyspringers van de boven- en onderwereld proberen elkaar te bereiken.
De techniek die Joost Bakker gebruikt is zowel simpel als effectief door iedere sequens op één blad papier te tekenen en of weg te gummen. De jury waarderde de tekenkwaliteit, de eigenzinnige verhalen, de goed gekozen camerastandpunten en de humor die uit alle werken naar voren kwamen.De jury bestond uit:
Jeroen Kooijmans (kunstenaar)
Ann Demeester (directeur W139)
Geert van de Wetering (VPRO)


Heiner Holtappels (Directeur Nederlands Instituut voor Mediakunst, voorzitter zonder stemrecht)