Retrospectief Nan Hoover: Lightscapes t/m 17 mei

Van 7 februari t/m 17 mei 2009


Kunstlicht in de Kunst, Eindhoven

De Nederlands-Amerikaanse kunstenaar Nan Hoover (New York, 1931) is op 9 juni 2008 overleden. Van 7 februari t/m 17 mei 2009 eert Centrum Kunstlicht in de Kunst deze prominente Nederlandse videokunstenares met een retrospectieve tentoonstelling. De expositie geeft een breed overzicht van haar werk door de jaren heen: van video’s, lichtkasten en een installatie t/m tekeningen, foto’s en videostills.

Nan Hoover is in de jaren zeventig een van de eerste kunstenaars die experimenteert met video. Aanvankelijk gebruikt ze het vooral voor de registratie van performances, maar al snel richt ze zich op video als zelfstandig medium. Voor de kunstenaar die geschoold is in de teken- en schilderkunst, betekent het gebruik van de videocamera een uitbreiding van haar vocabulaire, een manier om te tekenen met licht en beweging.

Impressions 1978

Nan Hoover is vanaf het begin door licht gefascineerd. Video biedt haar de mogelijkheid met echt licht als medium te werken, in plaats van de surrogaten voor licht in de teken- en schilderkunst. In een interview uit 1989 zegt ze: “Video and light are synonymous to me.” In veel van haar vroege werk figureert Nan Hoover zelf. De camera is gericht op haar hand of oog, of glijdt langzaam over haar lichaam. Vanaf begin jaren tachtig maakt ze abstract werk, dat een wereld aan associaties oproept. Later dat decennium richt Nan Hoover de camera voor het eerst op de buitenwereld. In al haar werk zijn beelden lastig te herkennen en wordt elke video tot een haast abstract geheel van licht, schaduw en kleur.

Na vijftien jaar uitsluitend met video te hebben gewerkt, pakt Nan Hoover in 1989 het tekenen weer op. De tekeningen die ontstaan hebben veel gemeen met haar videowerk. Licht en donker zijn belangrijke elementen. Iets later maakte ze in het verlengde van haar tekeningen ook foto’s.

Een speciale jukebox toont alle videowerken van Nan Hoover uit de collectie van het Nederlands Instituut voor Mediakunst.

http://catalogue.nimk.nl/artist.php?id=38

De expositie is tot stand gekomen in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Mediakunst (Amsterdam) en Galerie Sebastian Fath Contemporary (Mannheim).

De tentoonstelling is te zien in Centrum Kunstlicht in de Kunst, Emmasingel 31, Eindhoven.

Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 12.00 tot 16.00 uur. Op maandag gesloten, behalve op nationale feestdagen.

Met dank aan:
De expositie is tot stand gekomen in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Mediakunst (Amsterdam) en Galerie Sebastian Fath Contemporary (Mannheim).