Olof van Winden curator van de 7de Internationale Mediakunst Biennale Seoul

Olof van Winden, directeur van NIMk en oprichter van TodaysArt, is benoemd tot lid van het curatoriële team van de 7de Seoul International Media Art Biennale (Media City Seoul 2012).

De biennale van Seoul werd in 2000 gestart met het specifieke doel om het image van de stad Seoul als hoofdstad van technologische ontwikkeling te onderstrepen. De biënnale wordt internationaal erkend als een van de zeldzame biennales die zich richt op ‘mediakunst’. Nu de mogelijkheden van nieuwe media zich voortdurend herdefiniëren en ons dagelijkse leven beïnvloeden, is het nu een uitstekend moment om onze basisbegrip van media opnieuw te onderzoeken, zodat we op een doordachte manier een nieuw tijdperk kunnen betreden. Media City Seoul wil met de biennale een belangrijke stap maken in dit proces door verder te denken dan de huidige formele definities omtrent media.

Media City Seoul 2012 wordt gehost door het Seoul Museum of Art en de Seoul Metropolitan Government. Er wordt nieuw en recent werk gepresenteerd van meer dan vijftig internationale artiesten.

De artistieke leiding van de biennale is in handen van Jinsang Yoo en zijn team van drie curators van hedendaagse mediakunst, te weten Olof van Winden (Directeur TodaysArt en Directeur Nederlands Instituut voor Mediakunst / NIMk), Yukiko Shikata (onafhankelijke curator) en Dooeun Choi (Creative Director van het Art Nabi Art Center en Co-curator van het Zero1 Festival in San Jose).

Olof van Winden (1976, Mukumu, Kenya) is opgeleid aan de Hotelschool in Den Haag. Na enige jaren te hebben gewerkt in deze sector koos hij voor een totaal andere carrière. Hij maakte in 2002 een begin hiermee in Den Haag, met het Sound/Vision Festival op het Malieveld, en was daarna betrokken bij Detroit’s Electronic Music Festival. In 2002 richtte hij de stichting The Generator op, een organisatie van jonge creatievelingen, die uitgroeide tot een professioneel festival- en productieplatform van waaruit onder andere jaarlijks in Den Haag het avontuurlijke TodaysArt Festival wordt georganiseerd. Naast zijn werk voor TodaysArt heeft hij zitting in commissies van de dienst Kunst en Cultuur van Rotterdam en de Mondriaan Stichting. Sinds 1 mei 2011 is Olof directeur van het Nederlands Instituut voor Mediakunst in Amsterdam.

Door zijn ruime ervaring op het snijvlak van media, podiumkunsten en beeldende kunsten is hij tegenwoordig een veelgevraagd spreker en gastprogrammeur op allerlei evenementen en festivals wereldwijd.